Dagens PS

Par håller ihop av ekonomiska skäl – dyrt separera

relationsproblem
Många par håller ihop enbart på grund av att ekonomin blir lidande om de gör slut. (Foto: TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 16 aug. 2021Publicerad: 16 aug. 2021

Flera undersökningar visar att många par håller ihop sina förhållanden på grund av ekonomiska skäl. Det blir helt enkelt för dyrt att separera.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

SBAB gjorde en undersökning i juni som visar att två av tio själva eller någon bekant har hållit kvar i sina förhållanden och väntat på separation för att ekonomin skulle bli lidande.

”Undersökning visar att det är mycket svårt att få ihop ekonomin vid en separation. Jag tolkar det som att det finns par som fortsätter att hålla ihop, trots att relationen är över, för att de helt enkelt inte har råd att komma vidare”, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB, till Di.

Ofta handlar det om stigande bostadspriser, höga kontantinsatser och amorteringskrav.

Två inkomster

Samtidigt måste en familj ofta ha två inkomster för att ha råd med ett boende.

”Vem har inte hört om ensamstående som sover i vardagsrummet och barnen får dela på det enda sovrummet”, säger Claudia Wörmann och tillägger:

”Det är dyrt att separera, framför allt med barn. Två uppsättningar av allt ska till och många föräldrar fokuserar på barnens bästa och känner stress av att ha allt materiellt på plats.”

Inte råd att bo själva

Enligt en Swedbank-undersökning från i våras uppgav enbart drygt hälften av kvinnorna att de har en tillräckligt bra lön för att klara sig på en egen hand om de skulle separera.

ANNONS

Parterna måste därför lära sig att stå på egna ben.

“Det är viktigt att vara ekonomiskt förberedd om något skulle hända, att känna sig trygg i sin egen ekonomi och inte tvingas vara kvar i en relation av ekonomiska skäl”, säger Madelén Falkenhäll, senioranalytiker på Swedbank, i ett pressmeddelande.

Enligt Claudia Wörmann är kreditregleringar ett stort problem vid separationer.

”Har man sålt en bostad med vinst så klarar man säkert kontantinsatsen, men hindras av amorteringskrav och kalkylränta. Med en större flexibilitet, framför allt vad gäller amortering, skulle fler ha råd”.

Läs mer: Var fjärde svensk kvinna har inte råd att separera

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]