Dagens PS

På tal om jämställdhet: Här backar Sverige 

Jämställdhet
I riksdagen är könsfördelningen bland ordföranden nu ojämn (Foto: Fredrik Sandberg/TT)
Matilda Habbe
Matilda Habbe
Uppdaterad: 05 nov. 2024Publicerad: 05 nov. 2024

Visst brukar väl Sverige beskrivas som ett av världens mest jämställda länder. En purfärsk rapport visar dock att vi faktiskt backar inom flera nyckelområden.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Varje år tar SCB tempen på hur jämställdheten utvecklas i Sverige. Detta i rapporten “På tal om kvinnor och män – Lathund om jämställdhet”

Årets upplaga, som lanserades under tisdagen, visar att Sverige på många sätt fortsatt närmar sig en jämn könsfördelning – men också att utvecklingen har gått bakåt. 

“I årets utgåva syns exempel på hur könsfördelningen blivit mer ojämn inom områden där den tidigare varit jämn”, säger Anneli Åkerman, utredare inom jämställdhetsstatistik på SCB, i ett pressmeddelande

Kvinnornas roll i politiken

Vi har redan konstaterat att Sverige ligger efter många andra länder när det gäller kvinnor inom företagande och innovation. Därtill vet vi att det lär dröja åtminstone 30 år innan kvinnors inkomst från arbete väntas vara i nivå med mäns. 

Nu hamnar även politiken i centrum. 

Fram till nyligen har riksdagens utskottsordförandeposter haft en relativt jämn könsfördelning, men det senaste riksdagsvalet markerade en vändpunkt. 

Andelen kvinnor i dessa positioner har dalat – från ungefär hälften innan valet 2022 till dagens siffra på 20 procent. 

Även på kommunnivå har utvecklingen gått bakåt.

ANNONS

“Sveriges kommunfullmäktigeförsamlingar har en jämn könsfördelning i sin helhet. Vi ser dock att antalet kommuner med jämn könsfördelning i fullmäktige har minskat över tid. År 2014 hade en femtedel av Sveriges kommuner en ojämn könsfördelning, vilket ökade till mer än en fjärdedel efter valet 2022”, säger Åkerman.

ANNONS

Senaste nytt

Vab och föräldraledighet

Även fördelningen i föräldraansvar har backat.  Kvinnor har länge dominerat både föräldraledigheten och vab-dagarna. År 2021 låg dock männens andel på 40 procent och kvinnors på 60 – ett intervall som ofta används som ett mått på en jämn könsfördelning. 

Men de senaste två åren har könsfördelningen gått tillbaka igen. Nu ligger den återigen strax under 40 procent för män. 

Föräldrapenningen visar en liknande utveckling, där kvinnor står för 69 procent av uttagen.

Inkomstgapet

Det går väl knappast att skriva om jämställdhet utan att nämna inkomster – vilket ju är en återkommande punkt i jämställdhetsdebatten. 

Enligt SCB:s rapport tjänar kvinnor idag 90 procent av männens lön i genomsnitt. Detta påverkar i sin tur pensionen – kvinnor har i genomsnitt 74 procent av männens pension. 

Läs också:

ANNONS

Experten: Kvinnors företag överlever inte. Dagens PS

Tips till chefen: Så ger du en rättvis lön. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS