Överskott på mjölk – ändå sjunker inte priset. Förklaringen? ”Som företag kan de ha vinning av att behålla de höga priserna”, förklarar en expert.
Överskott – men dyrare mjölk: "Tjänar på höga priser"
Mest läst i kategorin
Många mjölk- och mejeriprodukter är 30 procent dyrare i dag än för ett år sedan. Samtidigt finns ett överskott på mjölk.
Det överskottet fick franskägda Skånemejerier att i februari vädja till sina mjölkbönder att minska produktionen och skjuta upp investeringar.
Globalt sammanhang
Trots överskottet sjunker inte priserna på butikshyllan. Orsaken?
“Som företag kan de ha vinning av att behålla de höga priserna. Att man kan göra så är ett tecken på marknadsmakt”, säger Helena Hansson, professor vid SLU, till DN.
Björn Folkesson, lantbrukare, råvaruexpert och krönikör i tidningen Land Lantbruk, sätter in mjölkpriserna i ett sammanhang.
Det tar sin utgångspunkt i kriget i Ukraina, som fick böndernas kostnader att skjuta i höjden.
Senaste nytt
”Måste skruva upp”
Gödsel- och foderpriser fördubblades samtidigt som bensin, diesel och el blev dyrare, påpekar han och tillägger att mot slutet av 2022 började de kraftigt stigande räntekostnaderna att kännas.
“Mejerierna förstod att ingen bonde klarar det här, om vi inte skruvar upp priset till himmelens höjder”, säger Björn Folkesson.
Arla Foods, marknadsledande i Sverige, justerade priset till bönderna 15 gånger under fjolåret och vid 12 av de tillfällena fick lantbrukarna bättre betalt för mjölken.
“De prishöjningarna nådde konsumenterna i höstas”, säger Max Wallenberg, presschef på Arla, till DN.
Rasar internationellt
Nu rasar priset på mjölk på den internationella marknaden. Arlas bönder har fått priset på mjölk sänkt flera gånger i år – och övriga i branschen hakar på.
Men i butikshyllan märks ingen större skillnad.
En av bovarna i dramat är priset på mjölkpulver.
“För att förstå det stora schemat måste man förstå värdet av pulvret. Får man bra betalt för pulver, gör man pulver av mjölken. Det kan man inte göra nu. Pulvervärdet har sjunkit ett helt år”, förklarar Björn Folkesson.
Blir till pulver
Cirka 30 procent av den mjölk Arlas svenska bönder levererar blir till pulver på den internationella marknaden.
Men vikande efterfrågan på mjölkpulver i Kina har är en stark orsak till att priset sjunkit, det globala överskottet på mjölk ett annat.
“Vi ser en backlash nu med bristande efterfrågan”, säger Björn Folkesson.
Att Skånemejerier vädjar till sina bönder om att mjölka mindre, förvånar honom inte.
“Jag har full förståelse för det.”
Dricker mindre
Det finns även ett annat, mer strukturellt långtgående problem när det gäller den svenska mjölken.
Det är att konsumtionen avtagit under flera decennier. Idag dricker vi svenskar 40 procent mindre mjölk än vi gjorde på 1970-talet.
Läs även: Arlas vd varnar: Svensk mjölk kan försvinna
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.