Fler ska jobba längre, sägs det. Problemet? Få verksamheter vet hur det faktiskt ska gå till.
Oroande: Därför blir det svårt att jobba längre
Mest läst i kategorin
Fortsätt jobba ett par år efter pensionen och få mer klirr i kassan. Det är kontentan av Skandias rapport “Jobbonärslivet”.
Att jobba längre handlar dock inte bara om några extra spänn i portmonnän. För många kan det vara mer eller mindre nödvändigt.
Trots detta visar en undersökning från Avonova att färre än var fjärde organisation har en strategi för hur äldre medarbetare ska stanna kvar i arbetslivet.
“Det här är oroande”
Avonovas nya rapport visar att endast 24 procent av alla organisationer har en strategi för hur de ska behålla äldre medarbetare så länge som möjligt.
Med tanke på att vi alla förväntas arbeta längre innan pensionen är detta en alarmerande siffra.
“Det här är oroande. Inte minst med tanke på att vårt pensionssystem kräver arbete längre upp i åren, och att den utvecklingen måste kombineras med ett arbetsliv som är hållbart på lång sikt”, säger Per-Nicklas Olofsson, som är psykolog och organisationskonsult på Avonova.
57 procent av cheferna uppger att de inte har någon strategi alls för äldre medarbetare, och 19 procent vet inte om det finns en sådan på deras arbetsplats.
Senaste nytt
Yngre medarbetare prioriteras
Även om arbetsgivare inte verkar ha någon plan för de äldre, lägger de desto större fokus på de yngre.
Enligt Chef.se anser 81 procent av cheferna att det är mycket viktigt att arbeta med åtgärder för att minska personalomsättningen och avhopp bland unga medarbetare. Bara 7 procent tycker det är mindre viktigt.
Detta tydliga fokus på de yngre lämnar äldre anställda utan strategier för hur de ska kunna stanna kvar på arbetsmarknaden.
Äldre bortprioriteras
Att ålderismen ser ut att öka både i Sverige och världen gör inte heller det saken enklare.
I en undersökning från Demoskop visar det sig att endast tre procent av männen och två procent av kvinnorna i åldersgruppen 50-60 upplever sig som attraktiva i arbetsgivarnas ögon.
Samtidigt ökar antalet anmälningar till Diskrimineringsombudsmannen. 2015 fick man ta emot 112 anmälningar angående åldersdiskriminering – 2023 var anmälningarna uppe i 215.
Detta, tillsammans med bristen på strategier hos verksamheter, riskerar att göra det svårare än man tidigare trott för äldre att faktiskt stanna kvar i arbetslivet.
Läs också:
Det verkliga skälet att återgå till kontoret – inte jämlikhet. Dagens PS
Topplista: Här vill flest svenskar jobba. Dagens PS
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.