Att dela föräldraledigheten och ansvaret för barnen lika är inte bara en fråga om tid med barnen. Det är också en fråga om pengar. Mycket pengar.
Ojämlikt föräldraansvar kan kosta en miljon
Mest läst i kategorin
Vi har redan kunnat konstatera att män, till Wall Streets stora förvåning, faktiskt kan ta hand om barn.
Därtill vet vi att det i Sverige har blivit smått tabu för pappor att hoppa över föräldraledigheten.
Men helt jämställt, det är det inte.
Enligt Försäkringskassan tog mammor ut drygt 70 procent av de utbetalda föräldrapenningdagarna medan pappor tog ut drygt 25 procent under 2022.
Nu kan nya beräkningar från Swedbank visa att ett ojämnt uttag av föräldradagar kan resultera i över en miljon kronor i inkomstskillnad och tusenlappar i lägre pension.
En miljon i skillnad
Endast var femte barnfamilj i Sverige delar lika på föräldraledigheten. Detta kan i sin tur få ekonomiska följder som sträcker sig långt bortom småbarnsåren.
Swedbanks undersökning visar att de föräldrar som tar ett större ansvar för föräldraledigheten riskerar att förlora mer än en miljon kronor i inkomster jämfört med sin partner – även om båda i grunden tjänar lika mycket.
Deltidsfällan
“Väljer man att inte dela lika på föräldradagarna bör man vara medveten om att det påverkar ekonomin. Jobbar man sedan deltid och fortsätter med det även efter småbarnsåren påverkas både lön och pension avsevärt”, säger Madelén Falkenhäll, ekonom för finansiell hälsa på Swedbank.
Om den som tagit mest ansvar för föräldraledigheten fortsätter att arbeta deltid under flera år kan pensionen sjunka med över 6 000 kronor per år.
“Deltidsarbete en kortare period har en begränsad effekt på privatekonomin. Men fortsätter man arbeta deltid tills barnen når mellanstadieåldern påverkas ekonomin rejält”, säger Falkenhäll.
Ekonomisk kompensation?
Ett sätt att jämna ut skillnaderna är att kompensera den förälder som tar ett större ansvar för föräldraledigheten eller jobbar deltid, menar Swedbank.
“Om den ena föräldern är borta mer från sitt arbete bör den kompenseras ekonomiskt av den andra. Då får båda får lika förutsättningar till en trygg ekonomi och en rimlig pension”, avslutar Falkenhäll.
Läs också:
Regeringen: slut på “vobbandet” för föräldrar. Dagens PS
Pappor tänker mindre på pensionen. Dagens PS
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.