Pruta i all ära på ditt bolån, men det finns ett annat och bättre knep för att få lägre bolån hos banken. Kolla här!
Nytt trick ger dig bättre bolån hos banken
Mest läst i kategorin
Erik Olsson fastighetsförmedlingen förklarar på sajten Brf-nytt att du borde värdera om din bostad och skälet till det är att du då har möjlighet att förhandla till dig ett gynnsammare bolån hos banken.
Prisrallyt på den svenska bostadsmarknaden under senare år, i synnerhet under pandemin, innebär för de allra flesta att deras bostad har stigit i värde.
Den som följer tipset kan spara “mycket pengar på att göra en omvärdering av bostaden”, heter det.
Det är alltså läge att värdera din bostad nu, om du inte redan gjort det, då effekten av det kan bli både lägre boränta och lindrigare amorteringskrav.
Dags att skrida till verket
I och med att kreditrisken minskar för banken bedöms chanserna som goda att få bättre bolånevillkor.
I klartext: När din bostad stiger i värde sjunker belåningsgraden.
Det här är något du bör fundera över särskilt nu när räntorna är extremt låga, du har ett gyllene tillfälle att få ränterabatt under hela bolånets bindingstid, enligt Erik Olsson fastighetsförmedling.
Till saken hör att om värderingen av din bostad är äldre än fem år kan du även basera amorteringskravet på den nya värderingen.
Värdeökningen gör att du kommer under gränserna 70 och 50 procent i belåningsgrad, och det innebär per automatik också ett lägre amorteringskrav.
I stället för att amortera 2 procent kan du får ner det till 1 procent, enligt artikeln.
Under pandemin beslutade Finansinspektionen att bankerna borde ge hushållen möjlighet till amorteringspaus, men den 1 september återinfördes amorteringskravet för svenska bolånetagare i syfte att dämpa spiralen med kraftigt stigande bolån.
Räntorna historiskt låga
Dagens PS berättade i veckan att bolåneräntorna i Sverige nu är nere på historiskt låga nivåer, till och med de lägsta sedan Statistiska centralbyrån började samla in statistik 2005.
Den genomsnittliga räntan på hushållens nya avtal för bostadslån var i augusti 1,32 procent, skriver Statistiska centralbyrån. Även den rörliga räntan på nya avtal var på en lägre snittnivå, 1,41 procent.
”De här är de lägsta nivåerna sedan SCB började samla in räntestatistik 2005”, sade Nathalie Persson-Linde, statistiker på SCB, i artikeln.
Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra Sveriges billigaste bolån.