Dagens PS

Nya siffror: Arbetslösheten fortsätter klättra

Arbetslösheten
Arbetslösheten fortsätter öka i Sverige (Foto: Stina Stjernkvist/TT)
Matilda Habbe
Matilda Habbe
Uppdaterad: 18 okt. 2024Publicerad: 18 okt. 2024

Arbetslösheten fortsätter att öka bland såväl unga och gamla som män och kvinnor. Arbetsmarknaden är fortsatt återhållsam, konstaterar SCB. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

När Arbetsförmedlingen presenterade sina siffror för september såg det mesta rätt trist ut. Stack ut mest gjorde långtidsarbetslösheten. Antalet personer som varit utan arbete i mer än ett år blir allt fler. 

När SCB nu presenterar sin arbetskraftsundersökning för samma månad ser det inte mycket roligare ut. 

Arbetslösheten var i september uppe i 8,2 procent vilket motsvarar 468 000 personer – en ökning från augustis 7,9 procent. Säsongrensat låg arbetslösheten på 8,5 procent. 

En inte helt oväntad utveckling när antalet varsel om uppsägningar samtidigt ökar i rasande fart.

“Fortsatt återhållsamt”

“Det är ett fortsatt återhållsamt läge på arbetsmarknaden i september, utan några större förändringar. Den säsongrensade och utjämnade arbetslösheten ökade dock något”, säger Eyvind Löfgren, statistiker på Arbetskraftsundersökningarna på SCB.

Kollar vi på kvinnor och män var det kvinnorna som hade det snäppet sämre. I september var 251 000 kvinnor arbetslösa – att jämföra med 217 000 män. I procent är det 9,3 för kvinnor och 7,3 för män. 

Av dessa var 93 000 kvinnor långtidsarbetslösa – att jämföra med 67 000 män. 

ANNONS

Senaste nytt

Fler arbetslösa ungdomar

ANNONS

Vi har redan konstaterat att många av världens ungdomar varken pluggar eller har ett jobb att gå till – ett spår även svenska ungdomar tycks följa. Enligt SCB:s statistik har det skett en ökning av både antalet och andelen arbetslösa ungdomar. 

I september var 164 000 personer i åldern 15-24 år arbetslösa, vilket motsvarar 26,4 procent. I augusti låg samma siffra på 120 900. 

Vi har även sett en ökning av arbetslösa 60-plussare. Detta eftersom ekonomiska förändringar och den pågående lågkonjunkturen har en tendens att drabba äldre arbetstagare särskilt hårt – något som i sin tur kan slå hårt mot pensionen.

Läs också:

Arbetslösheten på högsta nivån sedan 2022. Dagens PS

Arbetsförmedlingen: Lika bra – men billigare. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Bostadsmarknad och framtiden för köpare – enligt analytikern

Efter en turbulent period präglad av stigande räntor och sjunkande priser börjar Sveriges bostadsmarknad visa tecken på återhämtning. År 2022 präglades av en kraftig nedgång i både bostadsförsäljningar och priser, till stor del drivet av de ökande räntekostnaderna. Men nu, med signaler om stabilisering och potentiella räntesänkningar framöver, börjar marknaden långsamt hitta tillbaka. Frågan är: […]