Dagens PS

Nya regler ger dig koll på föreningens ekonomi

Från årsskiftet gäller tuffare regler för bostadsrättsföreningarna
Från årsskiftet gäller tuffare regler för bostadsrättsföreningarna.(Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT)
TT Nyhetsbyrån
TT Nyhetsbyrån
Uppdaterad: 30 mars 2024Publicerad: 30 mars 2024

Bostadsmarknaden börjar sakta vakna till liv igen. Och i år ska nya regler hindra köparna från att gå i de vanligaste fällorna. “Det blir enklare att undvika föreningarna med jättehög skuldsättning”, säger Julia Zakrisson, boendeekonom på Stabelo.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Sedan årsskiftet ställs tuffare krav på bostadsrättsföreningar och hur de ska redovisa sin ekonomi. Flera nya nyckeltal måste ingå i årsredovisningen.

Några av dessa är:

Skuld per kvadratmeter

Som konsument kan du lättare granska hur stora lån en förening har, uttryckt i skuld per kvadratmeter.

“Det är en bra skuld om man har till exempel 5 000–10 000 kronor per kvadratmeter. Om den är över 15 000 är det väldigt högt och då behöver man ta reda på vad det beror på”, säger Julia Zakrisson, boendeekonom på Stabelo.

Om föreningen har stora lån i förhållande till sin storlek, kommer avgiften att bli högre vid en räntehöjning.

ANNONS

Senaste nytt

Räntekänslighet

Det här nyckeltalet visar hur mycket föreningen skulle behöva höja avgiften om räntan stiger. Den ska ligga så lågt som möjligt, menar Julia Zakrisson.

“Om till exempel räntekänsligheten är 12, och räntan stiger med 1 procentenhet, så kommer avgiften höjas med 12 procent.”

ANNONS

“Äkta” eller “oäkta” förening

En oäkta förening är en bostadsrättsförening som får mer än 40 procent av sina intäkter från hyresintäkter, till exempel i form av hyreslägenheter. Enligt Zakrisson är det att föredra att köpa en bostad i en äkta förening, eftersom det finns flera nackdelar i en oäkta förening.

“Bland annat kan du inte ansöka om uppskov, alltså skjuta upp vinstskatten om du säljer en lägenhet med vinst. Du måste betala den direkt”.

Äger eller hyr marken

Köpare bör ha koll på huruvida föreningen äger eller hyr marken, anser Julia Zakrisson.

Om föreningen till exempel hyr marken finns det en risk att kommunen som äger den kan höja hyran när avtalen ska skrivas om.

Karin Rader/TT

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför billigaste bolån

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra Sveriges billigaste bolån.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Fabege: "Fastighetsmarknaden ansträngd men inte i kris"

Fabege. Stockholms kommersiella fastighetsmarknad står inför stora utmaningar med ökande vakansgrader och höga byggkostnader. För fastighetsägare med ”örat mot rälsen” finns dock goda möjligheter kommande år. Johan Zachrisson, affärsutvecklingschef på Fabege (börskurs Fabage), målar upp en komplex bild av Stockholms fastighetsmarknad när han gästar Dagens PS studio. Fabege nyttjar sin storlek ”Fastighetsmarknaden är ansträngd men […]