Allt fler svenskar har skulder hos Kronofogden. Tidigare forskning visar att sämre ekonomi leder till depressioner och psykisk ohälsa. Nu ska en ny stor studie vidare kartlägga sambandet.
Ny studie går till botten med ekonomi och ohälsa
Mest läst i kategorin
I slutet av 2023 hade svenskarna skulder hos Kronofogden som uppgick till drygt 119 miljarder kronor. Det var en uppgång med 17 procent från året innan.
När skuldberget tickar på ökar även ångesten, depressionerna och den psykiska ohälsan.
De har tidigare studier visat, enligt Agneta Cederström, forskare vid Institutionen för folkhälsovetenskap vid Stockholms universitet.
Därför ska det sambandet förtydligas ytterligare och då behövs pengar till forskningen.
För Institutionen för folkhälsovetenskap vid Stockholms universitet innebär det sju miljoner kronor som nu kommer från Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd, Forte, uppger Stockholms universitet i ett pressmeddelande.
Projektet har fått namnet “Förmögenheter, skulder, och den ojämlika hälsan”, där forskarna alltså kommer ta tempen på hur den finansiella marknaden hänger samman med vårt mentala välbefinnande.
“I det här projektet vill vi koppla de finanspolitiska processer som har lett till ökande klyftor i samhället och även till ojämlikheter i folkhälsa”, säger Agneta Cederström vidare.
Läs även:
Så mycket kostar psykisk ohälsa. Dagens PS
Mental ohälsa växer – då exploderar sysselsättningen. Dagens PS
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.