Dagens PS

Nya pensionsfällan: "Det blir uppenbart orimligt"

För en premiebestämd tjänstepension kan tidningen konstatera att det skiljer 6.000 kronor per månad om pensionen börjar tas ut vid 65 års ålder jämfört om personen börjar ta ut pensionen vid 69 år
För en premiebestämd tjänstepension kan tidningen konstatera att det skiljer 6.000 kronor per månad om pensionen börjar tas ut vid 65 års ålder jämfört om personen börjar ta ut pensionen vid 69 år
John Uggla
John Uggla
Uppdaterad: 04 jan. 2018Publicerad: 04 jan. 2018

Skillnader på tusentals kronor – varje månad, visar Di:s dystra granskning av det nya pensionssystemet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

pension
Spela klippet
PS Studio

Experten: Så får du högre pension, genom att sänka din lön

28 nov. 2024

I torsdagens utgåva av Dagens Industri har affärstidningen – tillsammans med pensionsexperten Magnus Gewert – granskat det reformerade pensionssystemet och vad det får för konsekvenser för både arbetsgivare och löntagare i takt med att livslängden väntas öka rejält kommande år.

“Många kommer att leva till 100 år, då gäller det att ha en pension som är tillräcklig”, säger han.

Di har i en exempelkalkyl räknat ut att de nya reglerna bland annat skapar en ny “åldersfälla” med stora skillnader i pensionsutbetalningar varje månad. För en premiebestämd tjänstepension kan tidningen konstatera att det skiljer 6.000 kronor per månad om pensionen börjar tas ut vid 65 års ålder jämfört om personen börjar ta ut pensionen vid 69 år. Detta baseras på en exempelperson som vid 40 års ålder har en månadslön på 50.000 kronor i månaden och 1 procent i reallöneökning fram till 65.

Räkneexemplet visar också på skillnaderna vid olika åldrar. Om personen tar ut pension vid 65 års ålder hamnar månadspensionen på 10.362 kronor vid 87,8 år (medellivslängden 2060 enligt SCB:s befolkningsprognos) samt 7.504 kronor vid 100 år. Det kan jämföras med den som väntar till 69 år som kan räkna med 13.122 kronor varje månad vid 87,8 år och 8.852 kronor vid 100.

Magnus Gewert ser flera konsekvenser med de nya pensionssystemet och den ökande livslängd. Dels riskerar avgångspension bli “svindyrt” för arbetsgivare, dels kommer “sidoekonomier” växa fram när pensionärer med låga inkomster kommer att byta tjänster med varandra, tror han.

“Det blir uppenbart orimligt med 25 procent moms på tjänster som ska betalas av människor med mycket låga pensioner”, säger han till Di.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Låt Nasa leverera julmyset i form av en sprakade brasa från deras raketmotorer. (Foto: Skärmavbild youtube Nasa)
Spela klippet
Teknik

Glöm vanlig brasa – få julstämning med NASA

30 nov. 2024
ANNONS
Spela klippet

Bostadsmarknad och framtiden för köpare – enligt analytikern

Efter en turbulent period präglad av stigande räntor och sjunkande priser börjar Sveriges bostadsmarknad visa tecken på återhämtning. År 2022 präglades av en kraftig nedgång i både bostadsförsäljningar och priser, till stor del drivet av de ökande räntekostnaderna. Men nu, med signaler om stabilisering och potentiella räntesänkningar framöver, börjar marknaden långsamt hitta tillbaka. Frågan är: […]