Dagens PS

Ny data - så har covid-19 påverkat bostadsmarknaden

Coronapandemin Bostadsmarknden Hemnet
Ny data från Hemnet visar hur bostadsmarknaden, från mars till augusti, har påverkats av coronapandemin. (Foto: TT)
Rosanna Smeds
Rosanna Smeds
Uppdaterad: 26 aug. 2020Publicerad: 21 aug. 2020

Det har varit upp och ner på bostadsmarknaden sedan globala pandemikrisen, orsakat av covid-19, bröt ut. Med hjälp av ny data ser Hemnet tillbaka på hur pandemin påverkat bostadsmarknaden sedan utbrottet.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Allt stannar av i mars
Priserna började gå ner i slutet av mars, framförallt på bostadsrätter i Stockholm. Skillnaden mellan utgångspris och slutpris minskade tydligt och även försäljningstiderna minskade, något som var lite oväntat.

”Sannolikt var detta en effekt av en stressad marknad där säljarna snarare var motiverade att få igenom sin planerade försäljning än att vänta in ytterligare bud. Detta var ju i en period då vi inte visste vilken väg Sverige skulle ta och det var då många som trodde att Sverige skulle göra mer likt övriga Europa med tydliga nedstängningar vilket kraftigt skulle försvåra eller till och med omöjliggöra bostadsaffärer”, säger Erik Holmberg, analytiker på Hemnet.

Pessimismen stor i april
Pessimismen var stor bland svenska bostadsköpare i april. Hela 56 procent trodde på sjunkande priser enligt Hemnets Köparbarometer. Det var en ökning med 40 procent från början av mars till slutet av april och den största förändringen som någonsin uppmätts i Köparbarometern.

Nya siffror visade även att säljvolymerna minskat, och minskningen tilltog i maj. Det skapas ett prismässigt avstånd till säljarna när köparna blir mer oroliga vilket gör att färre bostadsaffärer genomförs.

“Under denna period var också flera av storbankerna ute och prognostiserade kraftiga boprisfall under resten av året. Framför allt som en följd av ökad arbetslöshet och kraftigt försämrad konjunktur”, säger Erik Holmberg.

Något händer i maj
Prisnedgången stannade oväntat av under maj och vändes till och med till en återhämtning. Säljarna började avvakta och effekten blev att färre affärer genomfördes.

Prisförväntningarna blev samtidigt högre bland köpare.

Marknaden återhämtar sig i juni

Positiva vibbar i juni
I juni syntes en tydlig positiv trend. Priserna började återhämta sig och även prisförväntningarna steg. Säljvolymerna ökade kraftigt och Holmberg tror att en viktig del av återhämtningen var att samhällseffekterna av covid-19 inte blev lika allvarliga som befarat. På sommaren går bostadsmarknaden ofta in i en dvala. Men sommaren 2020 blev väldigt annorlunda.

ANNONS

Juli är urstark
Som en sannolik effekt av att många tidigare avvaktat och att priserna nu börjat återhämta sig så tilltog aktiviteten i juli. Många semestrade hemma och det gjorde förmodligen att fler kunde vara aktiva både på köp- och säljsidan. Det såldes 35 procent fler bostäder runt om i Sverige under juli 2020 än motsvarande månad 2019. Motsvarande siffra i Stockholm var över 50 procent.

Även prisförväntningarna har återhämtat sig kraftigt under juli och augusti. Andelen som trodde på stigande priser var till och med högre i augusti än i mars innan coronapandemin slog till i Sverige.

Vad händer i augusti?
Det råder inga tvivel om att vi får leva med covid-19 en längre tid även om det sakta rör sig mot vad vi tidigare såg som normalt. Andra halvåret av 2020 har bostadsmarknaden inlett starkt och mycket tyder på en förhållandevis normal höst på bostadsmarknaden.

”I och med detta kan man möjligen förvänta sig en mer normal höst där efterfrågan och utbud matchar och där vi inte får de kraftiga svängningar vi sett tidigare i år”, säger Erik Holmberg.

”Värt att notera under denna period är också att både villamarknaden och i synnerhet marknaden för fritidshus stått emot coronaoroligheterna bättre än bostadsrättsmarknaden. Intresset för fritidshus har varit rekordhögt”, avslutar Holmberg.

Läs hela artikeln här.

Läs mer: Experter: “Det vore en mardröm för bostadsmarknaden”

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Rosanna Smeds
Rosanna Smeds

Skribent och researcher

Rosanna Smeds
Rosanna Smeds

Skribent och researcher

ANNONS
Jämför billigaste bolån

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra Sveriges billigaste bolån.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]