Oktober är den månad när flest svenska par skiljer sig och boendet kommer i kläm – att skaffa nytt boende “brukar bli mest ekonomiskt kännbart”, enligt ny rapport.
Nu skiljer sig flest par – boendet i kläm
Mest läst i kategorin
Länsförsäkringar lutar sig tillbaka på 20 års statistik som enligt bolaget visar att oktober är den största skilsmässomånaden i Sverige.
Det finns, heter det, därmed ingen sanning i myten om att de flesta paren skiljer sig efter semestern.
Vanligast enligt de siffror som nu presenteras är att vi är mitt i livet, omkring 40 år, när vi går skilda vägar. Oftast har paren hållit ihop i drygt tio år och störst risk för en separation löper enligt statistiken som Novus tagit fram åt Länsförsäkringar medelinkomsttagare.
Desto mer ovanligt är det att mer välbeställda par upplöser äktenskapet. Ju högre inkomsten är, desto mindre vanligt är det med skilsmässor, framgår det.
Glömmer att dryfta ekonomin vid skilsmässa
Oavsett visar undersökningen att de flesta som skiljer sig inte tar upp hur den ekonomiska situationen och det framtida boendet ska se ut.
Dessutom visar rapporten att många tror att ekonomin är en bidragande orsak till att man håller ihop, denna uppfattning är vanligast bland medel- och höginkomsttagare, 76 procent i dessa grupper tror det
Samtidigt visar undersökningen att nästan sju av tio, 68 procent, inte har tagit upp ämnet ekonomi med sin partner i samband med skilsmässa.
“Pengar och ekonomi kan bli besvärligt den dagen man är ensam om att stå för utgifterna. Det som brukar bli mest ekonomiskt kännbart efter en skilsmässa är att skaffa ett nytt boende och att vara ensam om boende- och övriga utgifter. Det kan också vara svårt att överhuvudtaget få lån med höga bostadspriser och krav på kontantinsats och amortering. De nya förutsättningarna innebär också en helt ny vardagsekonomi”, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar, i ett pressmeddelande och tillägger:
“Nu ska du stå ensam för matkostnader, transport, bredband, försäkringar, kläder, leksaker och kanske nya surfplattor och datorer till barnen. För ett genomsnittligt hushåll med två barn varannan vecka kan det handlar om, exklusive boendet, drygt 5 000 kr mer per månad”.
Tipsen till dig som går i skilsmässoplaner är:
1. Ta reda på hur din ekonomi ser ut vid en separation och kolla med banken hur stort bolån du kan ta.
2. Se till inkomsterna och utgifterna fördelas så att du har råd att spara oh betala kontantinsatsen vid en flytt till nytt boende.
3. Ställ dig snabbt i bostadskön
4. Ta juridisk hjälp om det krävs för att det ska bli rätt vid uppdelningen av egendomar.
5. Upprätta ett äktenskapsförord.
Läs även: Vd: Rekord i skilsmässor i Sverige bakom höga bostadspriser
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra Sveriges billigaste bolån.