Nu betalas nästa elstöd till de svenska hushållen. Dagens PS listar hur du ska göra för att få dina pengar och hur mycket elstöd du har rätt till.
Nu kommer nästa elstöd – så gör du för att få pengar
Mest läst i kategorin
Just nu pågår utbetalningarna av elstödet till de svenska hushållen och senast den 9 juni ska de flesta ha pengarna på kontot.
Det skriver Försäkringskassan på sin hemsida.
Vad handlar det om?
Som en följd av Rysslands krig i Ukraina, och Rysslands energikrig mot Europa i försök att tvinga Europa att inte stödja Ukraina, steg el- och energipriserna till rekordnivåer under fjolåret.
Som en effekt har regeringarna i Europa beslutat om stödpaket för att hushållen inte ska hamna på bar backe.
Elnätsföretagen rapporterar in uppgifter om alla berörda elkonsumenter och deras elförbrukning till Försäkringskassan, vilket Dagens PS tidigare har rapporterat om.
Två elstöd betalas ut
Nu betalar Försäkringskassan ut två elstöd:
Ett elstöd till privatpersoner i hela Sverige. Stödet gäller elförbrukningen under perioden 1 november–31 december 2022. De allra flesta kommer att få pengarna innan den 9 juni.
Ett elstöd till privatpersoner i södra delen av Sverige. Stödet gäller elförbrukningen under perioden 1 oktober 2021–30 september 2022. De flesta har redan fått sin utbetalning.
Så får du pengarna
Om du har konto i Swedbanks kontoregister kommer pengarna dit. Om du inte tidigare har anmält ditt bankkonto till Swedbanks kontoregister bör du göra det. Du kommer att få pengarna även om du inte anmäler ett konto, men det tar längre tid och du får dem på en utbetalningsavi.
Undantaget är om du har ett konto hos Pensionsmyndigheten eller Försäkringskassan. Har du inte anmält ditt bankkonto till Swedbanks kontoregister kommer pengarna i stället dit.
Så är mycket pengar får du
På fakturan från ditt elnätsföretag står din elförbrukning. Utifrån den kan du räkna ut ditt elstöd.
Stödet per kilowattimme är:
90 öre i elområde 1 och 2
126 öre i elområde 3
129 öre i elområde 4
Här kan du se vilken elområde du tillhör.
Elstödet täcker 80 procent av den elförbrukning som inte överstiger 18 000 kilowattimmar.
Bedragare vill åt dina pengar
Enligt Försäkringskassan förekommer misstänkta bedrägeriförsök via brev, mejl, sms och telefon i syfte att komma åt privatpersoners inloggningsuppgifter.
Detta kan ske genom att bedragare ber personen logga in med sitt bank-id eller klicka på en länk. Då gäller det att se upp.
Varken Försäkringskassan, banken, Svenska kraftnät eller någon annan kontaktar dig för att be dig logga in någonstans eller lämna ut personliga koder.
Läs även: Elräkningarna knäckte honom – nu tvingas han sälja huset
Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.
Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.