För den som haft bunden ränta fram tills nu var det senaste årets stora vinnare. Men nu när många bolån ska omförhandlas stiger hushållskostnaden med en räntesmäll på 100 000-tals kronor.
Nu går fasta bolånen ut – femdubbel räntesmäll
Mest läst i kategorin
Hösten närmar sig. Då våras det för nya räntehöjningar. Den nuvarande styrräntan som Riksbanken beslutade om i somras ligger på 3,75 procent.
MISSA INTE: Skattesmäll för 366 000 svenskar när räntan höjs igen – Dagens PS
Räntesmäll i september
Den tros stiga till åtminstone 4,0 procent eller ännu mer innan året är slut. Redan den 20 september fattas ett nytt penningpolitiskt beslut av Riksbanken.
De flesta har redan vant sig vid tanken att räntorna stiger med jämna mellanrum och gröper ett allt större hål u hushållskassan. Det har Dagens PS skrivit om tidigare.
54 procent band sina lån
De som istället band sina lån har sluppit de höga räntorna – eftersom bankerna då varit skyldiga att låta bli att ta ut högre ränta än man kommit överens om under den avtalade perioden, exempelvis mellan 1 och 5 år.
“De som hann binda sina lån innan inflationskrisen bröt ut förra året har varit de stora vinnarna det senaste året”, säger Felicia Schön som är privatekonom på Avanza till Svenska Dagbladet.
I slutet av 2021 hade 54 procent av bolånetagarna bundit sina lån.
Femdubbel räntesmäll
Nu är det inte många som vågar binda sina lån eftersom de inte vill missa när räntan börjar sjunka. Dessutom är bundna lån ofta lite dyrare vid teckningstillfället än rörliga lån.
Man kan se det som att den med rörligt lån får en liten rabatt på lånet mot att man tar på sig en stor del av risken för det framtida ränteläget.
Man kan också se det som att de med bundna lån betalar en premie för att slippa oroa sig lika mycket för räntan.
Små marginaler? Bind räntan
Exakt hur man ska tänka beror på hur stora marginaler man har, hur stort lånet är, vilken ränta man fått till med vilken bank och hur lång tid man tror sig behöva betala av lånet. Dessutom spelar det in om man lånat så mycket att man är tvungen att amortera, eller om man slipper. Men den som hoppas på sänkta räntor det kommande året hoppas troligen på för mycket, säger Felicia Schön:
“Vi börjar närma oss räntetoppen och räntesänkningarna kommer förmodligen om ett år. I så fall är det ju dumt att ha fastnat i en hög ränta”, säger Felicia Schön, till SvD.
“Har man små marginaler kan det vara en bra idé att binda räntan”.
För de som haft bundna lån fram tills nu kan räkna med en räntechock, när räntan stiger på bolånet från runt en procent till det femdubbla.
För någon med ett lån på 5 miljoner skulle räntekostnaden effektivt gå upp från 50 000 kronor till 250 000 kronor per år – eller 20 000 kronor i ökade kostnader i månaden. Detta utöver eventuella amorteringskrav.
“Det är ofta de yngre, de högst belånade, som får ta den största smällen”, säger Felicia Schön till Svd.
Läs mer om bolån:
Bra med budget – men få följer den – Dagens PS
Nu nekas bostadsrättsföreningar att låna pengar – Dagens PS
Räntesmäll för 366 000 pensionärer – Dagens PS
Rekordmånga bostäder på hemnet – Dagens PS
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra Sveriges billigaste bolån.