Många svenskar ser tjänstepensionen som en trygghet inför pensioneringen, men trots att den ökar i betydelse blir den totala pensionen allt lägre i förhållande till slutlönen.
Mindre i pension – trots en höjd tjänstepension
Mest läst i kategorin
Samtidigt höjs pensionsåldern successivt, vilket innebär att människor behöver arbeta längre för att få en tämligen god pension.
Trenden är tydlig – varje ny generation får mindre pension i förhållande till sin slutlön, även om tjänstepensionen utgör en större del av den totala pensionen.
Tjänstepensionen blir allt viktigare
Den svenska pensionen består av allmän pension, tjänstepension och eventuellt privat sparande.
Det förklarar Pensionsmyndigheten på deras hemsida.
Förr utgjorde den allmänna pensionen en större andel av den totala pensionen, men idag får tjänstepensionen en allt större betydelse.
Detta beror på att den allmänna pensionen sjunker i relation till slutlönen.
Arbetsgivare sätter av pengar till tjänstepension för de flesta anställda, men villkoren varierar beroende på bransch och kollektivavtal.
Senaste nytt
Från 50- till 90-talister: Så påverkas du
För yngre generationer kommer tjänstepensionen att vara avgörande för ekonomin som pensionärer – men trots detta räcker den inte för att kompensera den minskade allmänna pensionen.
Personer födda på 1950-talet påverkas minst av förändringarna i pensionssystemet.
Deras pension motsvarar en relativt stor andel av deras slutlön, även om det finns tydliga skillnader mellan män och kvinnor. Trots liknande löner vid pensionering har kvinnor generellt sett lägre pension, bland annat på grund av deltidsarbete och föräldraledighet.
För 60-talisterna börjar de höjda pensionsåldrarna märkas tydligt. För att få en rimlig pension behöver de ofta arbeta till minst 67 års ålder.
Även om de har tjänstepension blir deras totala pension lägre i förhållande till slutlönen jämfört med 50-talisterna, förklarar News55.
Många 70-talister gick ut i arbetslivet under lågkonjunkturen, vilket påverkade deras löneutveckling och möjligheter att spara till pensionen.
Även om premiepensionen och tjänstepensionen hjälper till att stärka deras ekonomi, ser kompensationsgraden fortsatt ut att sjunka.
För de som är födda på 80- och 90-talet väntar ett långt arbetsliv, enligt minpension.se.
De kommer i många fall inte att kunna gå i pension innan de fyller 69 eller 70 år.
Samtidigt som tjänstepensionen får större betydelse, blir de också mer beroende av att själva spara för att få en trygg ålderdom.
Framtidens pensionärer behöver planera mer
Den tydliga trenden är att varje generation får allt mindre pension i förhållande till sin slutlön.
Tjänstepensionen blir allt viktigare, men den räcker inte för att täcka upp för den minskande allmänna pensionen.
För framtidens pensionärer blir det därför avgörande att vara medvetna om sin pension och eventuellt komplettera med privat sparande för att kunna ha en stabil ekonomi som äldre.
Se även:
Pensionen: De nya reglerna och misstagen som kan kosta dig tusenlappar. Dagens PS
Forskarna: Gör slut på pensionen – innan det är för sent. Dagens PS
Frilansskribent på Dagens PS sedan 2023 som bevakar mat, vin och krogar.
Frilansskribent på Dagens PS sedan 2023 som bevakar mat, vin och krogar.