Det som i USA kallades för The Great Resignation är över. Allt fler som tidigare valde bort att arbeta går nu tillbaka till jobbet igen. Några till sin tidigare arbetsplats. Men hur blir det när ”bumerang”-jobbarna kommer tillbaka?
Nu återvänder amerikanerna till jobbet
Mest läst i kategorin
BBC Worklife har intervjuat kanadensren Chris, som 2020 lämnade sin gamla arbetsplats och testade lyckan på ett företag i en ny stad. Två år senare, efter att ha skaffat nya erfarenheter, är han tillbaka på en högre position hos sin tidigare arbetsgivare.
”Det var en fantastisk möjlighet att få en upplevelse att göra något som annars inte hade varit möjligt”, kommenterar han det hela.
Efter The Great Resignation är det mång som har återvänt till sina tidigare arbetsgivare. En del företag uppmuntrar till och med till att man gör det. Men det finns nackdelar, och många arbetsgivare letar först efter helt ny personal. Det är del av en längre amerikansk tradition.
”Vissa företag hade en formell policy som förbjöd återanställningar”, förklarar JR Keller, docent i mänskliga resurser vid Cornell University.
”Chefer var oroliga över att återanställning tydde på att de belönade illojalitet, och att det skulle uppmuntra andra att lämna.”
Återvänder till jobbet – lättare nu
På 80-talet blev de tvungna att överge den inställningen.
”Att strategiskt flytta runt på arbetsmarknaden för karriärutveckling blev vanligare”, säger Keller.
”Eftersom det blev normen att bygga karriärer i olika organisationer, hade till och med rekryteringscheferna själva bytt jobb med tiden. Så att förbise en bra kandidat, helt enkelt för att de tidigare hade lämnat för en bättre möjlighet, verkade kontraintuitivt.”
Trenden 2021 visar att man även nu återanställer i hög grad. I ett land som Sverige är detta i stor utsträckning inbyggt i systemet – om en anställd blev uppsagd har hen ofta förtursrätt till en tjänst. Men även i andra delar av världen tar föertag tillbaka tidigare anställda.
I Storbritannien visar LinkedIn-data från BBC Worklife, att 5 procent av alla nyanställda 2021 var tidigare anställda som återvände. I USA visar LinkedIn-medlemmars jobbhistorik att 4,3 % av alla anställningar förra året var återanställningar, jämfört med 2 procent 2010. De kommer också tillbaka fortare än tidigare.
Rekryteringskrisen ger sug efter tidigare anställda
Den nya rekryteringskrisen efter pandemin, där så många hittade andra sysselsättningar efter att ha lämnat sina gamla, har ytterligare ställt läget på ända.
Nicola Thomas, på digitalmarknadsföringsbyrån iCrossing i Storbritannien, säger att bolaget har gjort en stor omsvängning.
”Innan anställningskrisen skulle bumeranger inte ha ignorerats helt, men rekryterare måste nu tänka på nya sätt att bredda sin sökning.”. säger Thomas.
Alla som återvänder till en anställning kan förstås inte få en befordran, även om många önskar sig detta. Men det behöver inte ha så stor betydelse. En del anställda återvänder till samma uppgifter, men med nya perspektiv och en annan energi än tidigare, vilket även det kan vara värdefullt för företaget.
Ingen tid för anpassning
Det kan också vara organisatoriskt helt logiskt att återanställa, och även att sätta tidigare anställda på chefspositioner.
Nicola Thomas påpekar att återvändare inte behöver någon tid att anpassa sig.
”De har arbetat för dig tidigare, de förstår din kultur och dina värderingar och har troligen även befintliga relationer i branschen”, förklarar Thomas.
Nackdelar med att komma tillbaka är emellertid att de anställda som har jobbat kvar på arbetsplatsen när den tidigare anställda försvann kan bli avogt inställda mot någon som plötsligt kommer tillbaka, särskilt om det är i en chefsposition eller med högre lön. Det finns också en risk att den anställde inte alls finner ny energi i arbetet, utan bara att samma problem som tidigare återstår. Samtidigt är förväntningarna på en tidigare anställd högre än på andra i organisationen. Risken att få sparken för ett dåligt utfört jobb är större.
Men Nicola Thomas tror att återanställningarna kommer att fortsätta öka, och även acceptansen, både för att gå tillbaka till en gammal arbetsgivare och för att återanställa någon.
Läs också:
Många redo att byta jobb – men på riktigt (Dagens PS]
Varning: Snart brist på jobb