Flera år av höga räntor och skenande elpriser har etsat sig fast i bostadsägarnas medvetande. Trots en viss ekonomisk återhämtning fortsätter oron att öka.
Nu är det oroliga tider hos Sveriges bostadsägare


Visst har väl lägre räntor och mildare väder pressat ner föreningarnas omkostnader till de lägsta nivåerna på två år.
Ändå är oron hos Sveriges bostadsrättsägare rekordhög.
Enligt Sveriges Bostadsrättsrapport 2025, framtagen av SBC, känner 31 procent oro för sin förenings ekonomi – den högsta siffran sedan mätningarna startade.
Det är en kraftig ökning från 2022, då endast 16 procent uttryckte samma oro.
Vill du få dagens viktigaste nyheter direkt i inkorgen?
Avgiftshöjningar skrämmer
Den främsta anledningen till denna stigande oro?
Avgiftshöjningar.
Av de som oroar sig anger hälften att de fruktar högre avgifter – varav en tredjedel tycker att avgiften redan är för hög.
Därefter följer räntehöjningar, elpriser och oförutsedda kostnader som de största orosmomenten.
“Vi lämnar några tuffa år bakom om oss och det är inte konstigt att många känner oro trots att ekonomin börjar förbättras”, konstaterar Markus Pålsson, Chef för Verksamhetsinnovation och utveckling på SBC, i ett pressmeddelande.
Läs mer: Därför riskerar bostadsägare höjda avgifter. Dagens PS
Senaste nytt
Styrelser ifrågasätts
En annan trend är att bostadsägarnas förtroende för sina styrelser minskar. Endast 40 procent anser att styrelsen har tillräcklig kunskap inom ekonomi – en rejäl minskning från 53 procent förra året.
Ändå visar rapporten att fler föreningar faktiskt tar tag i sin ekonomi. 67 procent uppger att deras förening aktivt arbetar med att förbättra sin ekonomiska situation, jämfört med 58 procent året innan.
Trygghet blir en nyckelfråga
Ekonomi är förvisso inte den enda orosfaktorn.
Kriminalitet och trygghet har seglat upp som ett allt större bekymmer bland bostadsrättsföreningar.
Senast i fjol visade en rapport att en av fem känner sig otrygg nära hemmet.
Nu planerar allt fler att investera i kameror, låsta grindar och elektroniska passagesystem för att öka säkerheten.
Samtidigt efterfrågas förändringar i lagstiftningen. 64 procent av bostadsägarna vill se skärpta regler för att lättare kunna vräka personer som begår brott i bostadsrättsföreningar.
“Bostadsrättsföreningar står inför en ny fas där fokus skiftar från att hantera kriser till att bygga långsiktig stabilitet”, säger Pålsson.
Blir det bättre?
Framåt ser bostadsägare framför allt ökade hushållskostnader som den största utmaningen. 43 procent uppger att stigande priser på mat, el och andra nödvändiga utgifter är deras största ekonomiska oro under 2025.
Samtidigt har intresset för den egna föreningens ekonomi ökat. Hälften av bostadsägarna säger att de blivit mer engagerade i föreningens ekonomi de senaste åren – ett resultat av de ekonomiska utmaningarna.
“Landets föreningar befinner sig fortfarande i en återhämtningsfas och det lär dröja ett par år innan vi ser verkliga positiva effekter”, avslutar Pålsson.
Läs också: Fler föreningar avvaktar avgiftshöjningar trots högre kostnader. Dagens PS

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Prisvärda hälsotester via blodprov i samarbete med Karolinska Universitetslaboratoriet, Unilabs och SYNLAB.Fram till 26 mars 10% rabatt på valfri hälsokontroll (ej årliga, Sthlm3 & samarbeten). Använd rabattkoden "hälsa" i kassan vid beställning.