Till följd av att kriget i Ukraina bröt ut i slutet på februari har européerna redan betalat tusen miljarder dollar extra för sin el – ungefär 10 000 miljarder kronor.
Notan stiger för el – 10 000 miljarder dyrare hittills
Mest läst i kategorin
Vi har bara sett början på Europas största energikris. Och den har redan kostat tusentals miljarder kronor för hushåll och företag.
El dyrare 2022
Under 2023 ska Europas energimyndigheter och företag fylla på de tömda gaslagren med så gott som ingen hjälp alls från Ryssland, som i vanliga fall är kontinentens största exportör av både gas och olja.
Först 2026 kommer USA kunna erbjuda respit för fossilbränslemarknaden i Europa, via Qatar.
De höga priserna spiller över på energimarknaden i hela EU – inklusive Sveriges elmarknad som är nästan helt oberoende av gas för exempelvis uppvärmning av hus och hem.
Senaste nytt
Europas Akilleshäl
Det kommer innebära fortsatta ansträngningar på en redan bräcklig marknad. Energiförsörjningen har visat sig under 2022 vara en riktig akilleshäl för Europas ekonomier, och de som inte visste det innan fick reda på det i form av elräkningar som var mångdubbelt högre än ett vanligt år.
Till följd av att kriget i Ukraina bröt ut i slutet på februari har européerna betalat tusen miljarder dollar, ungefär 10 000 miljarder kronor, mer för sin el. Det framgår av en artikel av nyhetssajten Bloomberg, som fokuserar på ekonomi och finansnyheter.
Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.
Läs mer om Europas el:
Utgifterna sätter kniven i hushållskassan 2023 – rekordlågt sparande
Chocken: EU stoppar regeringens elstöd
Elräkningen krymper, men priserna fortsätter att rusa
Sveriges ekonomi sämst i Norden
Kriitk mot regerignen om elstödet
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.