8,7 miljarder kronor av våra gemensamma pensionspengar är plötsligt värda noll. I spåren av Northvolts konkurs väcks nu frågan om hur pensionskapitalet egentligen förvaltas.
Northvolts miljardkollaps: Så påverkas din pension

Mest läst i kategorin
Northvolts uppmärksammade konkurs beskrivs som en av de största i svensk företagshistoria.
Flera olika pensionsfonder investerade
Förutom arbetstillfällen och underleverantörer så drog batterisatsningen också med sig svenska pensionspengar i fallet.
Svenska pensionsfonder förlorade totalt 8,7 miljarder kronor. Allmänna pensionsfonderna stod för 5,8 miljarder, medan AMF och Folksam satsade ytterligare miljarder i vad som beskrivits som ett lovande industriprojekt.
Efter konkursen är alla dessa pengar nu i praktiken borta. Trots den enorma förlusten menar allmänna pensionsfonderna att detta endast motsvarar omkring 0,3 procent av deras totala investerade kapital.
De betonar därför att pensionärerna inte ska känna någon större oro och att pensionsutbetalningarna fortsätter som vanligt.
Senaste nytt
“Värt att ta risken i Northvolt”
Kritik har ändå riktats mot statens vilja att agera riskkapitalist. Skattebetalarnas förening anser att staten inte bör ägna sig åt investeringar i högriskbolag, eftersom det innebär att pensionsmedel kan gå förlorade när satsningar går snett.
Allmänna pensionsfonderna menar å sin sida att investeringar alltid innebär risker. De anser att man inte kan nå god avkastning utan att ta vissa vågade steg. Ibland blir utfallet positivt och ger stora vinster, men då och då uppstår förluster.
Just den här gången blev det ett bottennapp när Northvolt tvingades i konkurs.
“Jag pratade nyligen med de på fjärde AP-fonden och frågade: Påverkar inte det här hur ni tänker framöver? Och då säger de “nej, vi gör en del riskabla placeringar, men utan risk kan man inte heller få hög avkastning” och gör man de här investeringarna så kan man få mycket pengar tillbaka. Nu blev det ju inte så i just det här fallet. Men de säger att riskerna är värda det och att de tar stort ansvar”, konstaterar Bilbo Göransson, redaktionschef för News55 och E55.
Robust pensionssystem
Trots förlusten i Northvolts konkurs framhåller pensionsfonderna att dagens system är robust nog för att möta enskilda bakslag.
Samtidigt är det tydligt att placeringar i riskprojekt kan vålla oro bland många sparare.
Oavsett om de statliga fonderna fortsätter satsa på mer vågade investeringar eller inte, råder ekonomer att skaffa bättre koll på pensionen.
“Först då kan var och en fatta genomtänkta beslut och eventuellt anpassa sina uttag för att undvika onödigt hög skatt. På så vis skapar man en tryggare pension, även om framtiden för vissa investeringar är svår att förutse”, säger Bilbo Göransson.
Läs mer:
Trots fiaskot: Han tjänade hundratals miljoner på Northvolt – Dagens PS
Ny smäll efter Northvolt – 1 900 jobb förlorade – Dagens PS
ANNONS

Bevakar börs, finans och sparande på Dagens PS. Skriver om både svenska och utländska aktier och marknadsplatser. Bevakar såväl små som stora företag med särskilt fokus på investeringstrender som påverkar breda grupper av sparare. Håller ett särskilt öga på snacket på finanstwitter.

Bevakar börs, finans och sparande på Dagens PS. Skriver om både svenska och utländska aktier och marknadsplatser. Bevakar såväl små som stora företag med särskilt fokus på investeringstrender som påverkar breda grupper av sparare. Håller ett särskilt öga på snacket på finanstwitter.

Prisvärda hälsotester via blodprov i samarbete med Karolinska Universitetslaboratoriet, Unilabs och SYNLAB.Fram till 26 mars 10% rabatt på valfri hälsokontroll (ej årliga, Sthlm3 & samarbeten). Använd rabattkoden "hälsa" i kassan vid beställning.