Det talar för en utveckling där boräntan går i sidled, skriver Annika Winsth, chefsekonom på Nordea i en färsk boränteprognos från banken.
Nordea spår att boräntan går i sidled
Mest läst i kategorin
Annika Winsth skriver att Riksbankens fokus under nästa år är att minska balansräkningen.
Normalt innebär det högre räntor, däribland boräntor, men finansmarknadens aktörer har redan inprisat högre räntor “än vad Riksbanken lär leverera”.
Mot bakgrund av det är Winsths prognos att räntorna därför “kan falla tillbaka något”.
“För bolånekunder innebär minskade stimulanser högre räntor samtidigt som marknaden sprungit för fort, vilket bör hålla emot en uppgång något. Det talar för att ränteutvecklingen går sidledes en tid.
Flera bolåneinstitut har även nyligen höjt räntorna på grund av högre finansieringskostnader och det lär därmed dröja ett tag innan de höjer igen om det inte sker något oväntat”, skriver Annika Winsth i sin boränteprognos på Nordea.
Så ser ränteprognosen ut
Nordea bedömer att boräntan i stort sett blir kvar på samma nivå som i dag i minst ett år till och den har stigit med 6 punkter till december 2023.
Trycket ökar på centralbankerna att dra tillbaka stimulanserna, vilket flera centralbanker också aviserat att de tänker göra.
“Det är önskvärt då expansiv krispolitik i en stark konjunktur riskerar att leda till överhettning med risk för framtida bubblor”, skriver Nordeas chefsekonom och konstaterar:
“En överhettad konjunktur utgör nu en större risk än tillfälligt hög inflation på grund av pandemin. Om förtroendet för att centralbankerna ska hinna bromsa i tid brister kan priset bli högt i bemärkelsen att de behöver ta i mer för att återfå det.”
Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra Sveriges billigaste bolån.