En samfällighet i Berlin. En oväntad EU-dom. Och en handläggare på Skatteverket som råkade läsa. Det ställde till en del, kan vi konstatera.
När Skatteverket gjorde fel – och fel igen
Mest läst i kategorin
En EU-dom om momsplikt för en förening i Berlin kan tyckas ha väldigt lite med små vägar på den svenska landsbygden att göra.
Inget kan vara mer fel.
Föreningen i Berlin var – och är – en samfällighetsförening och efter att en EU-dom slagit fast att den var momspliktig, skred svenska Skatteverket snabbt och överraskande till aktion.
Från verket utgick ett påbud att alla samfälligheter voro momspliktiga och skulle momsregistreras från 2022, skriver JA.
Man genomförde snabbt förändringen och gjorde det trots protester och upplysningar om konsekvenserna.
Till saken hör att många drabbades. Det finns cirka 45 000 vägsamfälligheter i Sverige och de har totalt flera hundra tusen andelsägare.
Enskilda vägar vanligast
En samfällighet är, för att låna Lantmäteriets definition, ”oftast mark som används gemensamt av flera fastigheter. Det kan till exempel vara en byväg eller ett gammalt grustag, eller gemensamma anläggningar som till exempel parkeringsplatser”.
Eftersom vi är i Sverige finns det även en intresseorganisation på området, Riksförbundet enskilda vägar, REV, där 13 400 av vägsamfälligheterna, en knapp tredjedel, är organiserade.
REV konstaterar att till att börja med gav nyordningen ett stort merarbete för vägsamfälligheterna, oftast skötta av ideella krafter.
Senaste nytt
Minskade bidragen
Vidare;
eftersom vägsamfälligheterna nu – som momspliktiga – kunde få tillbaka moms på sina driftskostnader och investeringar i vägnätet, minskade Trafikverket sina bidrag till dem.
Hela beslutet om momsplikt överklagades – och i februari i år slog Högsta förvaltningsdomstolen fast att de bidrag som samfälligheterna fått inte ska vara föremål för mervärdesskatt. Skatteverket har gjort fel, sade domstolen.
Jaja, sade Skatteverket och tänkte, möjligen, att ”ska det vara så, så skiter vi i alltihop”.
Nu har man därför – retroaktivt – upphävt momsplikten för de flesta samfälligheterna.
Får göra om allt
Efter att den införda momsplikten fått stora konsekvenser, får nu även den upphävda momsplikten detsamma.
Nu behöver samfälligheterna ställa ut rättelsefakturor, utfärda nya momsintyg retroaktivt till de andelsägare som är näringsidkare, genomföra återbetalningar till desamma, ompröva beslutade budgetar och likviditetsplaner samt retroaktivt begära kompletteringsbetalningar av momskompensation från Trafikverket, sammanfattar JA.
Några större chanser att få skadestånd för sina merkostnader finns inte heller, enligt uppgift.
Skatteverket, som har två år på sig för att justera den felaktigt hanterade momsen, kan inte ens svara på om verket kommer att hinna med det.
Kräver in moms – också
Då är det väl färdigstrulat?
Nej då.
Det finns nämligen även många fall där Skatteverket nu kräver inbetalning av utbetald moms.
För under den tid då momsplikten – felaktigt – fanns, gjorde en del samfälligheter investeringar där momsen – då men inte nu – var avdragsgill.
De får nu en stor och helt oförutsedd utgift.
”Förnuftet har segrat – men varför skulle Skatteverket förstöra för det svenska vägnätet”, frågar Uno Jakobsson, ordförande i REV, i en debattartikel.
Svaret är, som framgår ovan, oklart.
Men vi kan ha fått reality-versionen av tv-reklamen ”Skulle gått till Specsavers i stället”.
Löftet: Regeringen ska fixa våra vägar. Dagens PS
Saltgurka – framtidens halkbekämpning? Dagens PS
Här är vägarna sämst – så mycket kostar det. News55
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.