Dagens PS

Myndigheter larmar: "Farligt för liv och hälsa"

Myndigheter varnar för farliga produkter i näthandeln
Gott om paket – men se upp med varifrån de kommer. Tre statliga myndigheter varnar nu för dropshipping-sajter och för produkter som är farliga. (Foto: Anders Wiklund/TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 14 aug. 2024Publicerad: 14 aug. 2024

Tre svenska myndigheter varnar nu gemensamt för näthandel med dropshipping-butiker. Det kan vara fara för både liv och hälsa, menar de.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Kemikalieinspektionen, Elsäkerhetsverket och Konsumentverket gör nu ett gemensamt utspel.

Det handlar om nätbutiker som säljer ”produkter som kan vara farliga för både liv och hälsa”.

Det handlar om nätbutiker med affärsmodellen ”dropshipping”.

Det är en ”affärsmodell där det framstår som att butiken är svensk och med ett svenskt lager, men där varorna i själva verket skickas från en grossist i ett annat land, oftast utanför EU”, skriver de tre myndigheterna.

Flera risker

Nu har man identifierat flera risker med att handla från den här typen av sajter.

Kemikalieinspektionen har konstaterat att produkter som innehåller otillåtna ämnen är vanligast hos dropshipping-butiker.

Det handlar om sådant som bly i elektriska produkter, kadmium i smycket och kortkedjiga klorparaffiner och ftalater i mjuka plastmaterial.

”Problemet med dropshipping, till skillnad från plattformar som Temu och Shein, är att du lockas tro att det är av ett svenskt företag med ett svenskt lager du handlar från. Det är först i efterhand som du förstår att prylen du klickade hem kommer från andra sidan jordklotet där säkerhetskraven inte är lika högt ställda som inom EU”, säger Daniel Ahlström, strategisk rådgivare vid Kemikalieinspektionen.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Elchock och brand

Även Elsäkerhetsverket ser en ökad risk med att handla från dropshipping-företag.

”Ett grundläggande problem är att det kommer in produkter som inte uppfyller krav och regler för vår marknad och att ingen kan hållas ansvarig eftersom tillverkaren ofta är okänd” säger Peter Cedmer, inspektör vid Elsäkerhetsverket, som konstaterar att det kan handla om produkter som innebär risk för elchock och brand.

Från Konsumentverket ser man också risker med produkter som inte uppfyller europeiska säkerhetskrav.

Vilseledda konsumenter

Utöver det har myndigheten fått in många anmälningar från konsumenter som känner sig vilseledda av dropshipping-företag.

Typiskt för många av anmälningarna är att man har beställt en produkt som marknadsförts på ett visst sätt, exempelvis med viss kvalité, men istället har det levererats något som inte alls motsvarar förväntningarna.

De som sedan försökt returnera varan har hänvisats till att på egen bekostnad skicka tillbaka varan till landet det skickades från, konstaterar verket.

Läs mer:

ANNONS

Konsumentverket: Bluffsajterna som lurar svenska kunder. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]