Nu är det hög tid att vidta förebyggande åtgärder hemma för på hösten flyttar mössen gärna in i våra hus. Anticimex saneringar av möss ökade med hela 64 procent förra veckan jämfört med i början av september.
Mössens högsäsong är här – men de har ändrat beteende
Mest läst i kategorin
Möss kan skapa problem inomhus då de gnager på det mesta. Börjar de gnaga på elledningar finns risken för kortslutning vilket i värsta fall kan leda till brand.
När temperaturen sjunker och tillgången på föda i naturen minskar letar sig mössen in i våra hus. Men Anticimex konstaterar dock att mössen ändrade beteende förra säsongen och ovanligt många saneringar genomfördes även i februari.
”Vi såg en mindre ökning i februari redan 2019, men förra säsongens trendbrott är så markant, så vi tror att mössen fick en extra kull”, säger Thomas Persson Vinnersten, skadedjursexpert på Anticimex.
Vet inte exakt vad ökningen beror på
”Exakt varför vet vi inte, men den milda vintern i stora delar av landet påverkade säkerligen liksom att det fanns bra tillgång på föda för mössen”.
Det är omöjligt att veta hur mössen kommer trivas den kommande vintern men det har varit fler saneringar än vanligt redan under sommaren. Hela 51 procent fler än året innan. En tes är att ökningen kan bero på indirekta effekter av coronaviruset.
”Under coronapandemin har många spenderat mer tid i sina hus och sommarstugor, och därför har vi kanske varit bättre på att upptäcka spår av möss inomhus.
Men det kan också vara så att mössen faktiskt har varit fler än vanligt i år både i februari och under sommaren. I vilket fall som helst är vi förberedda på en högsäsong för musproblem den närmaste tiden”, säger Thomas Persson Vinnersten.
Historiskt sett genomför Anticimex flest saneringar av möss i oktober och november eftersom det är när kylan kommer som mössen söker sig in.
Här är Anticimex lista på förebyggande åtgärder mot möss:
Utomhus
- Täta synliga hål i husgrund och ventiler, gärna med ett metallnät som har en maskvidd på högst 5 mm och trådtjocklek på minst 0,7 mm.
- Stapla inte ved, trädgårdsmöbler eller annat bråte intill fasaden.
- Se till att gräset är kortklippt runt huset.
- Plantera inte buskar, klätterväxter och träd nära fasaden eftersom möss kan klättra på dem.
- Mata inte fåglar eftersom mössen lockas till resterna.
- Ställ sopbehållare och kompost en bit från huset med lock på.
Inomhus
- Håll rent i källaren och på vinden, ju mer bråte desto mer attraktiv boplats för mössen.
- Se till att mat inte ligger framme, använd förslutande förpackningar och töm skafferiet i sommarstugan
- Lägg stearinljus i lådor, de utgör annars föda för gnagare.
- Ställ madrasser och soffdynor på högkant i den kallställda sommarstugan.
- Se till att genomföringar, till exempel under diskbänken, är täta. Något som brukar glömmas bort är genomföringar till elementrör.
- Om man inte får bukt på problemen kan det krävas att man sätter ut godkända musfällor, i första hand rekommenderar Anticimex klassiska slagfällor. Ett tips är att ladda fällan med något kladdigt som nougat istället för den klassiska ostbiten. Ost torkar nämligen ut snabbt och lockar inte till sig möss lika effektivt.
Läs mer hos Anticimex.
Läs mer: Håll råttorna borta – flyttar gärna in på hösten
Myrangrepp ökar – se upp för hästmyran
Skribent och researcher
Skribent och researcher
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra bolån.