Dagens PS

Missförstånd – du måste inte spara till pensionen 

Spara till pensionen?
Sju av tio klarar sig inte enbart på allmän pension (Foto: Fredrik Sandberg/TT)
Matilda Habbe
Matilda Habbe
Uppdaterad: 19 feb. 2025Publicerad: 19 feb. 2025

Vi läser ofta om usla pensionärsinkomster och tips på hur man sparar mest och bäst till pensionen. Men måste man verkligen spara? 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Snart dimper det orange kuvertet ner i brevlådan – för vissa en källa till oro. Och helt märkligt är det kanske inte. Rubrikerna om usla pensioner är många. 

Vårt pensionssystem är sämst i Norden, det är långt till rättvisa pensioner och färre pensionärer klarar sig ekonomiskt

Därför är det kanske föga förvånande att många av oss tror att det är mer eller mindre lag på att spara själv för slippa en knaper pension. 

En seglivad myt, menar Jörgen Brännmark på Pensionsmyndigheten. 

Myt: Man måste spara privat

Jörgen Brännmark menar att ett av de vanligaste missförstånden är att privat pensionssparande är ett måste för att få en bra pension.

“Många gånger räcker det med att jobba hela livet och undvika deltidsarbete – att man arbetar för en arbetsgivare som har tjänstepension och dessutom då kanske skjuter upp sin framtida pensionering något för att få en bra pension”, säger Brännmark till Sveriges Radio

Han får medhåll från Staffan Ström, pensionsekonom på Alecta. 

“Det är inte så att du måste spara privat för att klara dig som pensionär om du är en genomsnittlig svensk. De flesta som gått i pension säger också att de klarar sig riktigt hyfsat när vi intervjuar dem”, säger han till Kollega

ANNONS

Vill du läsa mer? Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
PS Partner

Rekordår för RLVNC: "Visar att vår affärsmodell fungerar"

14 feb. 2025

Tjänstepension ett måste 

Ovanstående förutsätter dock att du har en tjänstepension. 

“Någonting som är jätteviktigt är att du arbetar för en arbetsgivare som betalar tjänstepension. Den blir allt viktigare – upp till en tredjedel av den totala pensionen kan komma just från tjänstepensionen”, säger Brännmark. 

En undersökning från i fjol visar att sju av tio pensionärer inte klarar sig enbart på allmän pension. 

“Det är anmärkningsvärt att även de som arbetat minst 40 eller 50 år i nästan lika stor grad säger att man inte kan försörja sig på bara allmän pension”, kommenterade pensionsexperten Anna Eriksson

Läs även: Att gå i pension – inte längre oåterkalleligt. Dagens PS

Mycket kan påverka

Någon som inte är lika övertygad är pensionsekonomen Trifa Chireh. Enligt henne kommer de flesta som gör en pensionsprognos upptäcka att de visst behöver spara. 

ANNONS

Den allmänna pensionen och tjänstepensionen är förvisso en bra grund – men det är mycket som kan påverka nivåerna. 

“Många måste jobba till kanske mellan 67 och 69 år i framtiden. Vill du gå tidigare i pension kan det vara bra att spara privat för att du ska kunna styra mer själv över när och hur du går i pension”, säger hon till Kollega. Hon tillägger:

“Vill du gå ned i arbetstid i slutet av ditt arbetsliv ger ett eget sparande en större frihet. Det minskar också risken för att du ska behöva göra drastiska livsstilsförändringar om din pension visar sig vara lägre än förväntat”.

Då bör du spara privat 

Enligt minPension är ett eget pensionssparande extra viktigt i fem fall: 

1. Du saknar tjänstepension: Driver du eget företag eller jobbar på en arbetsplats utan tjänstepension? Då riskerar du en låg pension. Tjänstepensionen utgör en stor del av den totala pensionen. 

2. Du har inte bott länge i Sverige: Om du har levt många år i ett annat land som vuxen får du lägre svensk pension. Kolla vad du kan förvänta dig via minPension och undersök om du har pensionsrättigheter från de länder där du arbetat tidigare.

3. Du har haft ojämna inkomster: Deltidsjobb, studier eller en mix av anställning och eget företagande kan påverka pensionen. Eftersom alla arbetsår räknas in kan pensionen bli lägre än väntat, även om du har en bra lön idag.

4. Du vill gå i pension tidigt: Att sluta jobba tidigare betyder att pensionen måste räcka längre – vilket innebär lägre månadsutbetalningar. Testa en pensionsprognos för att se hur stor skillnaden blir om du går i pension tidigare än riktåldern.

ANNONS

5. Du räknar med höga utgifter som pensionär: Många pensionärer får lägre inkomster än de är vana vid. Om du vill kunna resa mer, bo kvar i en dyr bostad eller ha extra marginaler, kan det vara klokt att spara i förväg. Gör en budget för att se om du behöver ett extra sparande.

Vill du läsa mer? Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Läs också: Kunskaperna om pension haltar betänkligt. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS