Dagens PS

Missen: 103-åring fick felaktig pension – i 20 år

Missen: 103-åring fick felaktig pension – i 20 år
Felaktiga utbetalningar från Pensionsmyndigheten till personer utomlands har ibland pågått i över 10 år (Foto: Unsplash)
Matilda Habbe
Matilda Habbe
Uppdaterad: 17 dec. 2024Publicerad: 17 dec. 2024

Felaktiga pensionsutbetalningar till personer utomlands har i vissa fall pågått i över ett decennium, visar en ny granskning. Nu vill regeringen få ordning på folkbokföringen. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Hur länge kan man bo utomlands och ändå få svensk pension? Svaret är: alldeles för länge, enligt Ekots granskning

I flera fall har Pensionsmyndigheten betalat ut garantipension, bostadstillägg och äldreförsörjningsstöd till personer som inte längre bor i Sverige – ibland i över tio år.

Ett av de mer uppmärksammade fallen rör en 103-årig kvinna som enligt myndigheten har bott utanför Sverige i cirka 20 år. Trots det har hon fått både garantipension och bostadstillägg – förmåner som man endast har rätt till om man bor i Sverige. 

Folk på fel plats

Mellan januari och oktober i år har Pensionsmyndigheten beslutat om över 100 återkrav som rör felaktiga pensionsutbetalningar. I tolv av fallen har utbetalningarna pågått i minst tio år. 

Problemet ligger i folkbokföringen. Pensionsmyndigheten baserar sina utbetalningar på var en person är registrerad. Om det står att någon bor i Sverige, utgår myndigheten från att uppgifterna är korrekta.

“Om människor är folkbokförda på en adress – då är det den informationen vi har att gå på”, säger Anna Pettersson Westerberg, generaldirektör på Pensionsmyndigheten, till SR. 

Problemet är att mellan 74 000 och 158 000 personer är folkbokförda i Sverige – trots att de inte borde vara det. Det visar en ny nationell lägesbild som Skatteverket tagit fram

Läs också: Pensionsjättens stora varning: Om din pension. News55

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Regeringen satsar på folkräkning

Nu vill regeringen agera. Enligt äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje ska man nu ta reda ut vem som faktiskt bor i Sverige och vem som inte gör det. 

“De tillför stora resurser till Skattemyndigheten för att göra en ordentlig folkräkning”, säger hon. 

Folkräkningen syftar till att förbättra folkbokföringen och säkerställa att pensionsutbetalningar går till rätt personer.

Läs också: Så mycket lägre pension får nyanlända i Sverige. News55

Ett liknande problem 

Just det här med personer som flyttar utomlands har visat sig vara ett stort problem för Pensionsmyndigheten.

Bara härom-månaden kunde Dagens PS rapportera om personer som flyttat utomlands och sedan avlidit. När en pensionär dör i utlandet slutar inte utbetalningarna om inte de närstående meddelar pensionsbolaget och myndigheten. 

Detta har i sin tur lett till ett omfattande fusk – där dödsbon fortsätter få pensionsutbetalningar – ibland i åratal.

ANNONS

Läs också: Bankens knep för att komma åt din pension utan din vetskap. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS