Millennials lär bli den rikaste generationen i historien, men en förmögenhetsöverföring på hela 90 biljoner dollar de kommande 20 åren. Men kommer de kunna hantera denna enorma rikedom?
Millennials blir rikast av alla – och hanterar det uselt
Mest läst i kategorin
Om man frågar Salvatore Buscemi, expert på förmögenhetsförvaltning, är svaret nej.
Enligt honom är millennials allt annat än redo.
Ärver tillgångar
Millennials, MTV-generationen, Peter Pan-generationen och Gen Y – kärt barn har många namn.
Gemensamt är att de är födda mellan 1981 och 1996 och att de snart kommer att ärva stora tillgångar från den tysta generationen (födda 1928-1945) och babyboomers (födda 1946-1964).
Men trots denna enorma ekonomiska möjlighet, lär millennials vara rätt urusla på att förvalta denna rikedom effektivt.
“De är mycket dåligt förberedda. De är inte alls lika väl förberedda som generationen som skapade förmögenheten”, säger Buscemi till CNBC.
Senaste nytt
Ingen erfarenhet
Medan tidigare generationer fokuserade på att spara till familjebildning och pension, är millennials mer inriktade på kortsiktiga mål där de kan njuta för stunden.
Enligt Buscemi beror detta på att de inte har fått tillräcklig ekonomisk utbildning under sin uppväxt.
Typiskt för generationen är nämligen en uppväxt präglad av specialbehandling, vilket lett till en drös curlade individer som inte riktigt behövt utveckla nödvändiga färdigheter som behövs senare i livet.
Idag saknar många av dem grundläggande kunskap om investeringar, skatteplanering och hur man förvaltar sin förmögenhet. De är mer benägna att spendera pengar på avokadomackor än på hus-sparande.
“De har inte utvecklat de nödvändiga färdigheterna tidigt i livet eftersom de aldrig behövde det – de blev aldrig pressade”, säger Buscemi. “Och frågan är om de kommer ha motivation nog till att orka skaffa dessa färdigheter senare i livet”.
Risken med arv
En annan aspekt som sätter millennials i en knivig position är skillnaden mellan att tjäna och ärva rikedom.
“Människor som har tjänat sin förmögenhet har en stark inre kontroll”, säger psykoterapeuten Paul Hokemeyer.
De som har byggt upp sin egen rikedom är mer säkra på sina förmågor och har lärt sig hantera pengar – till skillnad från de som ärver.
En möjlig väg framåt
Medan Buscemi tror att millennials kommer misslyckas katastrofalt, har Hokemeyer ändå lite mer tilltro till generationen.
Han menar att millennials ofta kan sträva efter att använda sina pengar till att förbättra världen, vilket kan vara en nyckel till hur de ska hantera den enorma förmögenhetsöverföringen som väntar dem.
Läs också:
Därför är unga mer oroliga över ekonomin. Dagens PS
Det här är viktigast för dagens unga. Dagens PS
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.