Fondtorgsnämnden genomför just nu en historisk upphandling som kommer att forma framtidens pensioner. Målet är att rensa bort oseriösa aktörer och höja kvaliteten på fondtorget. Men reformen har också mött kritik.
Miljarder på spel när din premiepension förändras
Mest läst i kategorin
“1 300 miljarder kronor av svenska pensionssparares framtida trygghet står på spel”, skriver Privata Affärer.
Det hela handlar om att Fondtorgsnämnden tagit sig an den enorma uppgiften att reformera premiepensionssystemet, där 1 300 miljarder kronor av pensionsspararnas pengar ska hanteras genom världens största fondupphandling.
Målet? Att ge pensionsspararna ökad trygghet och högre kvalitet på sina fonder. Endast de mest pålitliga fonderna ska finnas kvar.
Läs också: Premiepensionens vinnare: Fonderna som gått bäst. Dagens PS
Färre valmöjligheter – men högre kvalitet
En av de stora förändringarna i reformen är att antalet valbara fonder bantas kraftigt.
För Sverigefonder minskar antalet från 23 till 10 för aktivt förvaltade fonder och från 10 till 5 för passivt förvaltade alternativ, rapporterar Realtid.
Endast de bästa och mest pålitliga fonderna blir kvar. Kritiker menar dock att färre valmöjligheter kan bli en nackdel för spararna.
Erik Fransson, kanslichef på Fondtorgsnämnden, försvarar dock förändringen:
“Vi kom ju från en resa med oseriösa aktörer som kostade spararna en hel del pengar”, säger han, och tillägger:
“Det är inte trygghet som bygger förmögenhet. Det är förmögenheten som bygger pension”.
Läs också: Premiepensionen fylls på med 13,8 miljarder. Realtid
Senaste nytt
Kritik mot utvärderingskriterier
Ett område som har väckt diskussion är Fondtorgsnämndens beslut att låta historisk avkastning väga så lite som fem procent i utvärderingen av fonder. I stället fokuserar utvärderingen framförallt på kvalitet och pris.
Kritiker menar att tidigare resultat borde spela en större roll, eftersom de kan ge en tydligare bild av en fonds prestation.
Erik Fransson försvarar beslutet och påpekar att det är ett vanligt misstag att lägga för stor vikt vid historiska resultat:
“Det är väldigt svårt att dra kopplingen att en bra historisk avkastning även kommer leda till bra avkastning i framtiden”, säger han.
Avgifter pressas nedåt
Redan nu har Fondtorgsnämndens arbete sänkt avgifterna.
För aktivt förvaltade europeiska fonder har förvaltningsavgifterna sänkts från 0,48 procent till i genomsnitt 0,21 procent.
Läs också: Premiepension hamnar hos svenska storbanker. Dagens PS
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.