En ny mätning visar att den ekonomiska situationen har förvärrats – inte minst för Sveriges föräldrar.
Mätning: Fler har svårt att äta sig mätta


Mest läst i kategorin
När barnfamiljer inte längre har råd med basvaror, när de inte kan äta sig mätta, när räkningar hopar sig och fritidsaktiviteter stryks från budgeten – då är något allvarligt fel.
Det menar Hyresgästföreningen, Majblomman, Rädda Barnen och Röda Korset som nu gemensamt larmar om ett växande problem: den ekonomiska utsattheten bland Sveriges mest sårbara hushåll.
Svårare att få ekonomin att gå ihop
Undersökningen, som bygger på enkätsvar från över 1 100 barnfamiljer, visar att nästan var tredje ensamstående förälder med låg inkomst har haft svårt att äta sig mätt. Det är en ökning med 9 procentenheter jämfört med året innan.
“Vi möter allt fler barnfamiljer som vänder sig till oss för att få hjälp med det allra mest grundläggande – mat, kläder och tak över huvudet”, säger Ulrika Modéér, generalsekreterare på Svenska Röda Korset.
Andra siffror ur rapporten är lika nedslående:
- 50 procent av alla ensamstående med låg inkomst har haft svårt att ha råd med näringsrik mat.
- 44 procent har tvingats låna pengar för att klara utgifter som hyra, el och mat.
- 60 procent oroar sig för sin försörjning de kommande sex månaderna.
Läs mer: Matkrisen: Vi har inte längre råd med hälsa. Dagens PS
Senaste nytt
Drabbar barnen
Röda Korset ser en kraftig ökning i hjälpsökande barnfamiljer.
På ett år har antalet besök i deras fem verksamheter ökat från 33 300 till 50 800, och andelen som söker efter mat har stigit från 53 till 82 procent.
“Föräldrar berättar om stressen att få ekonomin att gå ihop, och barn känner sig utanför när de inte kan delta i fritidsaktiviteter eller ens åka kollektivt för att träffa vänner. Samhället måste agera nu”, säger Ulrika Modéér.
Vill du få dagens viktigaste nyheter direkt i inkorgen?
Hos Majblomman ser man hur ansökningarna om ekonomiskt stöd ökar – särskilt för grundläggande behov som kläder, skor och mat. Fritidsaktiviteter prioriteras ofta bort när pengarna inte räcker till.
“Vårt ekonomiska stöd till barn har ökat kraftigt, med 12 miljoner på två år, främst till basala behov. Samtidigt ser vi att det har blivit mycket dyrare med aktiviteter. Föräldrar med svag ekonomi söker mer hjälp till kläder och skor. Om de måste välja så prioriteras fritidsaktiviteter ner. Den här utvecklingen märks i undersökningen och det är bedrövligt”, säger Åse Henell, generalsekreterare för Majblomman.
Läs även: Svensk matkasse – inte dyrare än andra. Dagens PS
Kräver politiska åtgärder
Rädda Barnen konstaterar att alltför många föräldrar inte får vardagsekonomin att gå ihop – trots att de arbetar. Och när pengarna inte räcker till mat eller kläder, påverkas barnens livskvalitet direkt.
“Vi hör från föräldrar att de saknar pengar i slutet på varje månad. De har svårt att få vardagsekonomin att gå ihop och fylla kylskåpet. Så får det inte se ut. Vi möter också barn som berättar om hur viktigt det är för dem att delta i kostnadsfria fritidsaktiviteter med trygga ledare. Många berättar att avgifter är ett hinder för alltför många som inte har råd att vara med”, säger Åsa Regnér, generalsekreterare för Rädda Barnen. Hon tillägger:
“Det krävs politisk handlingskraft för att komma åt detta”.
Läs också:
Swedbank: Nu är det lättare att köpa bostad. Dagens PS
Kosten du ska äta för att maxa din hälsa. Dagens PS

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Prisvärda hälsotester via blodprov i samarbete med Karolinska Universitetslaboratoriet, Unilabs och SYNLAB.Fram till 26 mars 10% rabatt på valfri hälsokontroll (ej årliga, Sthlm3 & samarbeten). Använd rabattkoden "hälsa" i kassan vid beställning.