En dagens lunch har stigit mindre i pris än att handla mat själv i butik. Statistiken det gäller handlar om det senaste året och levereras av SCB.
Matlådan ökar mer i pris än dagens lunch
Mest läst i kategorin
En dagens lunch på restaurang har blivit billigare i förhållande till att handla mat i butik det senaste året. Men sett över hela 2000-talet har en utelunch ökat mer i pris än både livsmedel och den allmänna prisutvecklingen i Sverige, visar en ny sammanställning från SCB.
Dyrare låda i år
Att ta med en matlåda till jobbet istället för att äta lunch ute är i regel det mest ekonomiska men har det senaste året blivit dyrare i förhållande till en dagens lunch på restaurang, visar SCB:s Konsumentprisindex (KPI).
“En matlåda kan såklart variera väldigt mycket i pris beroende på vad man väljer att ha i den, men om vi utgår från att den följer den generella kostnaden för livsmedel i butik så har priset på en matlåda stigit med ungefär 20 procent det senaste året. Under samma period har det genomsnittliga priset på en dagens lunch ökat med strax under 9 procent”, säger John Eliasson, prisstatistiker på SCB.
“Priset på livsmedel i butik har procentuellt stigit mer än dubbelt så mycket som en dagens lunch på restaurang det senaste året.”
Billigare på sikt
Ser man det hela i ett längre perspektiv – hela 2000-talet – har det däremot blivit alltmer lönsamt med hemlagat till lunch.
“Om vi utgår från de genomsnittliga priserna varje år så steg priset på en dagens lunch med 90 procent mellan 1999 och 2022. Under samma period steg priset på livsmedel och alkoholfria drycker med 62 procent”, sammanfattar John Eliasson.
Läs även: Trendbrottet – nu går matpriserna ner
Läs även: Så många drabbas av de höga matpriserna
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.