Dagens PS

Matfattigdomen ökar: “Det är katastrof”

Matfattigdomen ökar
Ägg, kött, bröd och grönsaker har alla ökat med över 20 procent i pris sedan 2021 (Tim Aro/SvD/TT)
Matilda Habbe
Matilda Habbe
Uppdaterad: 03 dec. 2024Publicerad: 03 dec. 2024

Matpriserna har ökat kraftigt de senaste åren. Allt fler vänder sig nu till Stockholms Stadsmissions sociala matbutiker för att klara vardagen. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

När Dagens Nyheter besöker Matmissionens butik i Kista centrum en tisdagseftermiddag är det fullt av kunder. Grönsakslådorna börjar redan gapa tomma och kön till kassan ringlar lång. 

Samir, en av medlemmarna, handlar här varje vecka för att få pengarna att räcka till sin familj.

“Det är katastrof”, säger han. “​​Jag är jätteledsen för det. Den här butiken är i första hand till för pensionärer och de som är svaga och sjuka. Jag är inte sjuk. Jag vill jobba”.

Han bor med sin fru och tre barn i en lägenhet på 45 kvadratmeter och kämpar för att få ekonomin att gå ihop.

Stigande matpriser 

Enligt SCB har matpriserna stigit med i genomsnitt 27 procent sedan oktober 2021. Och de fortsätter uppåt, visar det sig när Matpriskollen levererade statistik över livsmedel för oktober.

Bland annat har mejeriprodukter ökat markant i pris. Bara under oktober ökade matfett som kategori med 3,6 procent och mjölk och grädde med 2,4 procent. 

Mellan 2021 och 2024 har brödpriset ökat med 23 procent, kött och grönsaker med 24 procent och mjölk, ost och ägg med 33 procent. 

Samtidigt som matpriserna stiger, ökar också fattigdomen. 

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

En tredjedel

“Medelhushållet har fått ökade kostnader på uppemot 10 000 kronor de senaste två åren”, säger Johan Rindevall som är chef för Matmissionen, till DN. 

När SCB redovisade fattigdomsstatistik i november visade det sig att både den materiella och den sociala fattigdomen ökar i Sverige. 

En tredjedel av alla Sveriges vuxna har idag svårt att betala löpande utgifter för bland annat mat och hyra, visar en rapport från Finansinspektionen. Det handlar om drygt 2,6 miljoner människor. 

“Det har skett prisökningar på de områdena. Det är klart att det har en stor påverkan direkt i plånboken hos de här personerna”, säger rapportförfattaren Sofia Tyréus till TN.

“Stort lidande” 

Enligt Fattigdomsrapporten 2024, vilken släpps av Sveriges Stadsmissioner, kommer allt fler människor idag till Stadsmissionen för mat. 

Utdelning av matkassar, presentkort på mat och subventionerade måltider utgjorde 66 procent av Stadsmissionens insats mellan 2019 och 2023. 

Många av personerna som kommer till Stadsmissionen lever på försörjningsstöd eller andra ersättningar och andra får ingen hjälp av samhället. 

ANNONS

“Det innebär ett stort lidande för människor, stora kostnader för samhället och riskerar att minska förtroendet för vårt välfärdssamhället”, skriver man i rapporten. Man tillägger: 

“Det yttersta svenska skyddsnätet har idag stora brister som behöver åtgärdas, för att inte svika människor i utsatta livssituationer”. 

Läs också:

Allt fler svenskar till Kronofogden – men resor utomlands ökar i jul. Dagens PS

Vändpunkten: Svensk ekonomi ökar takten. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Fabege: "Fastighetsmarknaden ansträngd men inte i kris"

Fabege. Stockholms kommersiella fastighetsmarknad står inför stora utmaningar med ökande vakansgrader och höga byggkostnader. För fastighetsägare med ”örat mot rälsen” finns dock goda möjligheter kommande år. Johan Zachrisson, affärsutvecklingschef på Fabege (börskurs Fabage), målar upp en komplex bild av Stockholms fastighetsmarknad när han gästar Dagens PS studio. Fabege nyttjar sin storlek ”Fastighetsmarknaden är ansträngd men […]