Importpriserna rusar i höjden för livsmedelsimportörer. Dåliga skördar i södra Europa och den svenska kronans usla läge på marknaden accelererar problemet. Här är maten som blir ännu dyrare.
Maten som blir dyrare i höst
Mest läst i kategorin
Ännu en sommar med torka och värmeböljor runt Medelhavet – och som ett brev på posten minskade skördar på livsmedel vi köper från i första hand Italien, Spanien och Grekland.
”Externa faktorer som väder och vind påverkar oss mycket. Kommer det en hagelstorm drabbas utbud och kvalitet direkt. Det är vi vana vid. Men de svängningar vi ser nu stör mer än tidigare säsonger”, säger Niels Klem Thomsen, vd för Dole Nordic och Everfresh, Sveriges största importör av frukt och grönsaker, till Di.
”När det gäller Europa finns det framför allt utmaningar med melonskördar och stenfrukter som plommon, nektariner, aprikoser och körsbär”, sammanfattar han.
”Spelar enorm roll”
Den akuta situationen förvärras av kronans svaga läge på marknaden.
”Euron spelar en enorm roll”, säger Loizos Papadopoulos, vd för Fontana Food.
Hos Fontana Food väntar man mindre volymer och stigande priser på bland annat peperoni och olivolja.
”Skördarna blir sämre och sämre. Många bönder väljer därför att inte odla peperoni”, säger Papadopoulos till Di och prishöjningarna på olivolja är chockartade.
Senaste nytt
130 procent dyrare
Den grekiska och spanska olivolja som tidigare legat på cirka 3 euro litern i inköpspris har idag sett prisökningar på 130 procent eller mer.
”Priset är rekordhögt. Skördarna har halverats i Spanien som är den största producenten i världen. Samtidigt ökar konsumtionen globalt, ”, säger Papadopoulos.
Kronans försvagning är ett gigantiskt problem, enligt Fontanas vd.
”Den är hemsk. Vi jobbar med små marginaler. Euron spelar en enorm roll, vilket visade sig i vårt resultat förra året då vi gick med förlust till följd av valutan och råvaror som gick upp med 20, 30 eller 50 procent.”
Kronkursen slår direkt mot maten
”Vi borde ha euro i Sverige. Bara hittills i år har den stärkts med 5 procent mot kronan. Det finns många företag som importerar, alla är drabbade”, tillägger han.
På Everfresh gör man samtliga inköp från Europa i aktuell eurokurs för dagen.
”Vi säkrar upp valutan, men först när vi är disponerade för att inte spekulera. Priserna i råvaruhandeln slår på en gång – och de slår hårt med tanke på kronkursen”, säger Niels Klem Thomsen.
Relaterade artiklar:
Regeringen: Mer mörker innan ekonomin ljusnar
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.