Dagens PS

Ökad granskning ska avslöja fuskare 

Utbetalningsmyndigheten
Per Eleblad, generaldirektör på Utbetalningsmyndigheten (Foto: Utbetalningsmyndigheten/TT)
Matilda Habbe
Matilda Habbe
Uppdaterad: 20 dec. 2024Publicerad: 20 dec. 2024

Pensioner som betalas ut till avlidna, bidrag som går till utlandsboende och utbetalningar som rullar på år efter år. Nu tar Sveriges nya Utbetalningsmyndighet krafttag för att stoppa fusket. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Felaktiga pensionsutbetalningar till personer utomlands har i vissa fall pågått i över ett decennium, visar en granskning från Ekot

Senast häromdagen kunde Dagens PS rapportera om en 103-årig kvinna som, enligt Pensionsmyndigheten, har bott utanför Sverige i drygt 20 år. Trots detta har hon fått både garantipension och bostadstillägg – förmåner som man endast har rätt till om man bor i Sverige. 

Tidigare har det även framkommit flera uppgifter om svenskar som, trots att de avlidit, fortsatt få sin pension år efter år. I de fallen har det varit den avlidnes familjemedlemmar som utnyttjat systemet. 

För att råda bot på problemet inrättades Utbetalningsmyndigheten. En myndighet med ett tydligt mål: att stoppa felaktiga utbetalningar från välfärdssystemen. 

Läs mer: Så stjäls de dödas pension – genom sluga fusket: “Ingen vet”. Dagens PS

Massiv granskning 

Nu tar myndigheten i med hårdhandskarna, rapporterar Sydsvenskan

Under våren ska myndigheten granska en miljon pensionärer som får bosättningsbaserade förmåner såsom garantipension och bostadstillägg. 

“Det här är en känd problematik. Det var en av de första sakerna vi bestämde oss för att titta på när vi upprättade myndigheten”, säger generaldirektör Per Eleblad.

ANNONS

Läs också: Granskning: Svenska pensionsfonder i kritiserade Kina-sajter. Dagens PS

ANNONS

Senaste nytt

Digitala spår avslöjar fuskare

Granskningen bygger delvis på en metod där digitala avtryck spelar huvudrollen. 

Utbetalningsmyndigheten använder datakörningar för att kontrollera om en person har vistats utomlands eller haft kontakt med svenska myndigheter det senaste året.

“En medborgare i Sverige som lever ett normalt liv, lämnar rätt många digitala avtryck efter sig i sin kontakt med myndigheter och annat. Det är de grejerna vi tittar på”, säger Eleblad till Sydsvenskan. 

De första testerna har redan gett resultat. Ett dussin misstänkta fall har hittats och skickats vidare till Pensionsmyndigheten för vidare utredning. 

Om metoden visar sig tillförlitlig kommer betydligt fler att granskas framöver.

Läs också: Rullstolsburna Maarit hungerstrejkar mot staten: Får inte pension. News55

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Veckans börsprofil Fredrik Lundberg, vd för Relevance Communication, längst till höger omgiven av Mikael Gullström, chefredaktör, i mitten samt Max Donatello, styrelseordförande längt till höger.
Spela klippet
Aktier

Börs-vd och deckarförfattare: "Vill erbjuda nyheter utan trösklar"

20 dec. 2024
Energikris
Spela klippet
PS Studio

Europas energikris: Höga priser och tveksamma lösningar

20 dec. 2024
ANNONS
Energikris
Spela klippet

Europas energikris: Höga priser och tveksamma lösningar

Energikrisen i Europa visar på utmaningar med den gröna omställningen. Många länder är beroende av naturgas, särskilt på vintern när energibehovet är större – och Europas energikris smittar även Sverige. En kombination av en omställning till väderberoende energiproduktion och kalla vinterdagar har gett rekordpriser på el i Tyskland – och södra Sverige dras med i krisen. […]