Dagens PS

Ny massiv bedrägerivåg: ”Jäkligt hemsk”

(Foto: TT)
(Foto: TT)
John Uggla
John Uggla
Uppdaterad: 07 juni 2017Publicerad: 07 juni 2017

Bedrägerier riktade mot svenskar via telefon och internet har ökat kraftigt den senaste tiden som DagensPS.se rapporterat om flertalet gånger. Och nu har Sveriges Radios Ekot granskat skojarnas omfattning och metoder.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En av radiokanalens reportrar blir uppringda av en bedragare som säger sig ringa från Microsofts supportavdelning. Men när uppringaren ”Andy” ifrågasätts erkänner han plötsligt att det hela är en bluff och avslöjar sina metoder.

”Kunderna lyssnar på oss och ger sen oss massor av pengar”, säger personen på telefon och berättar att man lurar både unga och gamla på stora belopp.

Jan Olsson, förundersökningsledare på polisens nationella bedrägericentrum, kallar utvecklingen för ”massiv”. Hittills har tiotusentals svenskar drabbats av så kallat nätfiske de senaste åren och mörkertalet befaras vara stort.

”Utvecklingen är jäkligt hemsk, och summorna som försvinner för folk är jättestora”, säger han och konstaterar att bedragarna blir allt mer fräcka, att brotten blir värre och att skojarna dessutom blivit direkt hotfulla i sina bedrägeriförsök.

Enligt Jan Olsson kan svindlarligorna lura till sig så mycket som 20-30.000 kronor på ett enda samtal vilket i vissa fall kan motsvara årsinkomster för personerna som ringer.

Och brottsligheten är organiserad, förklarar han.

”Det är inte så att någon sitter på måfå och ringer, utan det är ju callcenters som är fyllda med människor som ringer”, säger han till Ekot.

Utöver att övertala människor att överföra pengar kan bedragare även kapa folks datorer för att ta kontroll över bankkonton.

MISSA INTE: Hackare slog till – gav gratis resor till alla  >

ANNONS

LÄS ÄVEN: Skräckrapport: Hackare kan kapa en pacemaker  >

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]