Ett välskrivet CV kan öppna dörrar – men vad händer när det är AI som håller i pennan?
Mardrömmen: Åtta av tio får falska CV:n
Mest läst i kategorin
Att skarva lite i sitt CV är inget nytt. Tvärtom ljugs det ganska friskt ute i stugorna. Bland annat har 36 procent överdrivit eller hittat på erfarenheter från tidigare jobb för att verka mer kvalificerade, enligt en undersökning från Validata.
Nu har dock AI tagit fuskandet till en ny nivå.
Åtta av tio
Enligt en rapport från HR-plattformen Remote har fler än åtta av tio svenska företag (82 procent) tagit emot CV:n med falsk information skrivna med hjälp av AI.
För vissa företag händer det här ofta – 28 procent säger att det sker regelbundet.
79 procent uppger i sin tur att falska CV:n är ett betydande problem för deras verksamhet. Bland annat uppger sju av tio företag (72 procent) att detta gör det svårare för dem att hitta rätt talanger.
Vanligare för vd-tjänster
Särskilt utsatta är roller på högre nivåer. 90 procent av företagen rapporterar att de tagit emot tveksamma CV:n för vd-tjänster. Det kan jämföras med ingångsroller, där 74 procent uppger att de har stött på problemet.
Därtill är problemet värre för företag som arbetar mer på distans.
Bland distans-företagen har hela 87 procent fått AI-manipulerade ansökningar – jämfört med 77 procent av dem som arbetar från ett fysiskt kontor.
AI mot AI – rekrytering i en ny era
Men inte allt är dystert.
Företag har börjat svara på utmaningarna genom att använda AI-teknik för att hantera det ökade antalet ansökningar.
Anastasia Pshegodskaya, Director of Talent Acquisition på Remote, säger att generativ AI inte bara används av kandidater utan även av företag för att effektivisera rekryteringsprocessen.
“Samtidigt så ser vi hur verksamheter i sin tur också använder sig av AI för att hantera de tusentals ansökningar som de kan ta emot för en och samma roll för att effektivisera rekryteringsprocessen”, säger hon.
Läs också: Techmiljardären: Detta ska du absolut inte göra på jobbet. Dagens PS
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.