Dagens PS

"Människan är god – och jantelagen en succémetod"

Jantelagen
Människan är god – trots allt, säger den nederländske historikern Rutger Bregman. (Foto: Unsplash)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 25 dec. 2021Publicerad: 06 dec. 2021

Människan är god – och jantelagen är en succémetod för samarbete. Det säger den nederländske historikern Rutger Bregman i NY Times-podcasten “Sway”. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I podcasten “Sway” från New York Times undersöker journalisten Kara Swisher makten, vem som har den, vem som nekats den och vem som vågat trotsa den, enligt tidningens beskrivning.

I veckans avsnitt intervjuar New York Times-journalisten den nederländske historikern Rutger Bregman, som försvarar sin bok “Humankind: A Hopeful History” från 2019 där han argumenterar för den mänskliga naturens anständighet.

Han berättar att han tänkte döpa den till “Därför hade Rousseau rätt”, en anspelning på den filosofiska diskussionen om människans natur, där den franske 1700-tals-filosofen är förgrundsfigur för de som tror på människans godhet. Det visar sig att han står fast vid sin syn på mänskligheten särskilt trots att boken släpptes 2019. Nya exempel på där människan betett sig illa under coronakrisen biter inte.

“Vad jag ser är en värld där miljarder människor radikalt anpassade sin livsstil för att stoppa viruset från att spridas vidare”, säger han.

Han ger också en evolutionär förklaring till den nordiska jantelagen, den kulturellt påtvingade ödmjukhet som också är vanlig i hans Nederländerna. Han menar att det är en succémetod för att få till ett fungerande samarbete, jämfört med strikt hierarkiska strukturer där den starkaste vinner.

De diskuterar också historikerns syn på journalistik. hans tidigare bok “Utopia for Realists: How We Can Build the Ideal World” om medborgarlön och varför vi går mot en 15-timmars arbetsvecka, hur grymheter som Förintelsen påverkar hans teori om godhet, vad Mark Zuckerberg och Facebook hade fel om angående mänskligt beteende. 

Lyssna även på: SEB-chef: Stockholmsbörsen stiger 7-8 procent 2022

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
Företag

Ny arkitektur - hållbarhet möter historia

19 jan. 2025
ANNONS