Många bostadsrättsägare känner sig otrygga i sina hem. Nu visar det sig att rädslan inte är helt obefogad.
Många otrygga i sin bostad – och det med rätta
Mest läst i kategorin
En ny rapport visar nämligen att många bostadsrättsföreningar inte prioriterar säkerhetsfrågor – alls. Detta trots att otryggheten breder ut sig i bostadsområden över hela landet.
Släpar efter
Som ett resultat av den ökade otryggheten vill bland annat 27 procent av dem som bor i bostadsrätt i Stockholms län ha kamerabevakning i fastigheten.
11 procent vill i sin tur ha rondering med väktare och 8 procent vill ha en portvakt, rapporterar Mitt i.
Men många av dem lär nog bli besvikna.
Enligt Sveriges Bostadsrättsrapport är säkerheten i många bostadsrättsföreningar nämligen långt ifrån prioriterad.
Var tionde förening ägnar sig inte åt säkerhetsfrågor alls medan tre av tio bara gör det i en väligt liten utsträckning.
Per Karlsson, affärsområdeschef för teknisk förvaltning på Sveriges BostadsrättsCentrum, anser att föreningarna har mycket att vinna på att sätta säkerheten högre upp på agendan.
“Bostaden ska vara en trygg plats. Det finns mycket BRF:er kan göra för att öka säkerheten utan stora kostnader. Grannsamverkan, regelbunden översyn av fastigheten och utemiljön, samt kamerabevakning är bara några exempel”, säger Karlsson i ett pressmeddelande.
Senaste nytt
Detta oroar mest
Vad är det då som oroar bostadsrättsägare mest?
Enligt rapporten är obehöriga i trapphusen den största oron för 35 procent av de boende. Inbrott i lägenheter och cykelförråd står också högt på listan. En femtedel känner sig i sin tur otrygga med tanke på den senaste tidens skjutningar och sprängningar.
Många bostadsrättsägare vill se fler säkerhetsåtgärder i sina föreningar. Kamerabevakning toppar listan, följt av brandsläckare, belysning med sensorer och digitala lås. Däremot är hjärtstartare, som tidigare varit populärt, inte längre lika efterfrågat.
“Kamerabevakning är det som flest önskar sig i anslutning till sitt boende. Efter den senaste tidens händelser är det förståeligt att oron ökar, särskilt när man bor i flerfamiljshus”, säger Karlsson.
Föreningarna kan göra mer
Att byta portkod oftare och installera digitala lås är enkla åtgärder som kan minska risken för spring och obehöriga, enligt SCB.
Dessutom kan BRF:er satsa på systematiska översyner av fastigheten och diskutera katastrofplaner om olyckan skulle vara framme.
Läs också:
En av fem är otrygg nära hemmet. Dagens PS
Köpa bostadsrätt? Så dåligt skyddad är du. Dagens PS
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra bolån.