Dagens PS

Många företagare i pensionsfällan 

Företagare pension
Många egenföretagare riskerar låg pension, varnar Pensionsmyndigheten (Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT)
Matilda Habbe
Matilda Habbe
Uppdaterad: 30 sep. 2024Publicerad: 30 sep. 2024

Många är de, som väljer att lämna det traditionella arbetslivet till förmån för egenföretagandet. Ett beslut som kan komma och bita dem i baken på ålderns höst.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Vi har redan konstaterat att antalet egenföretagare har minskat med 20 procent sedan 2020

Vi vet också att det inte är någon större fara för pensionen om man råkar bli arbetslös. Ja, åtminstone inte lika farligt som det är att vara egen.

Enligt en ny rapport från Pensionsmynidgheten riskerar nämligen många egenföretagare en alltför låg pension.

Stort kunskapsglapp

Det är många egenföretagare som inte tar ut en marknadsmässig lön, vilket är avgörande för att bygga en stabil pension. Därtill har en stor andel – nästan 30 procent – inget eget pensionssparande. Detta trots att de saknar tjänstepension.

Ovanstående leder alltså till att många egenföretagare nu riskerar en låg pension.

En bov i dramat kan vara glappet mellan företagares kunskap om pensionssparande och vad de faktiskt gör i praktiken. 

Trots att många företagare är medvetna om vikten av att spara till pensionen, är det färre som faktiskt gör det. 69 procent av egenföretagarna har ett pensionssparande utöver den allmänna pensionen​. 

“Det är viktigt att sätta sig in i hur man kan spara på bästa sätt för att säkra en tillräcklig pension”, säger Agneta Claesson, pensionsspecialist på Pensionsmyndigheten, i ett pressmeddelande

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Så ska du spara

Som företagare behöver man kompensera för avsaknaden av tjänstepension genom eget sparande. 

För att nå en pensionsnivå motsvarande en anställd med tjänstepension, bör man spara mellan 4,5 och 6 procent av sin lön eller sitt överskott​. För de med inkomster över 47 625 kronor per månad bör sparandet öka till 30–31,5 procent av överskjutande belopp​.

“Och om du har 20 år, eller mer, kvar till pensionen, bör du ha stor exponering mot aktie­marknaden i ditt sparande. Att inte ta risk är också en risk när det gäller pensions­sparande med en lång spar­horisont”, poängterar SEB:s privatekonomiska analytiker Susanne Eliasson i en artikel. 

Så säkrar du din pension som egen

  1. Ta ut marknadsmässig lön eller överskott:
    För att börja tjäna in till den allmänna pensionen behöver du ta ut en lön eller ha ett överskott på minst 24 238 kronor per år (2024). Intjänandet maxas vid 614 500 kronor per år​.
  2. Kompensera för tjänstepensionen:
    Sparande mellan 4,5 och 6 procent av din lön eller ditt överskott rekommenderas. Vid inkomster över 47 625 kronor per månad bör sparandet vara ännu högre.
  3. Överväg avdragsgillt sparande:
    Beroende på företagsform och inkomstnivå kan det vara fördelaktigt att spara avdragsgillt eller att använda skattade pengar för pensionssparande​.
  4. Ha koll på avgifterna i ditt sparande:
    Att välja sparformer med låga avgifter är avgörande för att maximera din pensionspott. Globala indexfonder rekommenderas som en kostnadseffektiv sparform​.

Källa: Pensionsmyndigheten

Läs också:

Risken med att spara för en kort pension. Dagens PS

ANNONS

Minskad framtidstro bland företagare – nedgång i sommar. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Bostadsmarknad och framtiden för köpare – enligt analytikern

Efter en turbulent period präglad av stigande räntor och sjunkande priser börjar Sveriges bostadsmarknad visa tecken på återhämtning. År 2022 präglades av en kraftig nedgång i både bostadsförsäljningar och priser, till stor del drivet av de ökande räntekostnaderna. Men nu, med signaler om stabilisering och potentiella räntesänkningar framöver, börjar marknaden långsamt hitta tillbaka. Frågan är: […]