Äldre som inte har råd att flytta, unga som inte kommer in – och ett skattesystem som låser fast hela marknaden. Tre mäklare pekar ut vad som måste förändras.
Mäklarna: Så blir bostadsmarknaden bättre – för alla


Mest läst i kategorin
Efter några års turbulens har den svenska bostadsmarknaden satt kurs mot vad många tror kan bli en normalisering. Med det menar man att aktiviteten ökar och att bostadpsriserna stiger – och det är förstås positivt.
Men en återhämtning på pappret betyder inte att allt fungerar som det ska. Enligt tre erfarna mäklare är det fortfarande stora strukturella problem som hämmar marknaden. Nu vill man se förändringar på djupet.
Vill se ändringar i skattesystemet
Det är Mäklarsamfundets Mäklarpanel som delar med sig av sina tankar om bostadsmarknaden.
Ett av de större hindren i dag, enligt flera i panelen, är reavinstskatten. Den gör att många – särskilt äldre – avstår från att sälja, eftersom skatten äter upp så mycket av köpeskillingen att det inte blir ekonomiskt hållbart att flytta.
Enligt mäklaren Jörgen Warberg fastnar många i sina nuvarande bostäder av just det skälet. Detta låser i sin tur fast bostäder som hade kunnat gå till unga och förstagångsköpare.
Mäklaren Ulrika Dahlin föreslår en indexuppräkning av ingångsvärdet som ett sätt att minska skattebördan för den som bott länge.
Robin Lindström går ännu längre och vill se att reavinstskatten slopas helt om man bott i sin bostad i mer än tio år.
Senaste nytt
Fler unga måste få chansen
Panelen pekar också på att unga har svårt att ta sig in på marknaden. Höga krav på kontantinsats och amortering gör det tufft – särskilt i storstäderna.
Detta bekräftas i statistiken.
Bland annat visar beräkningar från Stockholms Handelskammare att nästan tre av fyra unga vuxna stängs ute från bostadsmarknaden i Stockholm. I samma veva har unga hemmaboende vuxna mellan 18-34 år nästintill fördubblats de senaste åren.
Jörgen Warberg efterlyser lättnader i finansieringsreglerna, medan Dahlin vill se särskilda sparformer för unga som vill spara till insatsen på ett smart och fördelaktigt sätt.
Läs mer: Lista: Här har Sveriges unga råd med bostad. Dagens PS
Bostäder som passar fler livsstilar
Det räcker inte att bygga mer – det måste byggas rätt saker, menar mäklarna. Warberg efterlyser fler flexibla boenden, till exempel mindre och prisvärda lägenheter för unga och anpassade seniorboenden med god tillgänglighet.
Lindström tror dessutom att fler hyresrätter skulle byggas om det infördes marknadshyror på nyproduktion.
Kräver samarbete på bred front
Slutligen menar Warberg att en bättre fungerande bostadsmarknad kräver att fler drar åt samma håll. Staten, kommunerna, byggbolagen och mäklarbranschen behöver jobba närmare tillsammans.
“Om vi tillsammans kan identifiera och lösa flaskhalsarna på marknaden, från långa planeringsprocesser till bristen på flexibla boendelösningar, kan vi skapa en bostadsmarknad som fungerar bättre för alla”, säger han.
Mäklarpanelens slutsats? Det krävs politiska reformer – inte bara räntesänkningar – om bostadsmarknaden ska lossna. Och för det krävs mod, samarbete och en förståelse för vad som faktiskt hindrar människor från att flytta.
Läs också: Global oro biter inte på svenskens optimism. Dagens PS

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Prisvärda hälsotester via blodprov i samarbete med Karolinska Universitetslaboratoriet, Unilabs och SYNLAB.Fram till 26 mars 10% rabatt på valfri hälsokontroll (ej årliga, Sthlm3 & samarbeten). Använd rabattkoden "hälsa" i kassan vid beställning.