Fejkade bud, osäkerhet och stressade köpare – budgivningen på den svenska bostadsmarknaden är långt ifrån friktionsfri. Nu vill Fastighetsbyrån att regeringen tar tag i problemet.
Mäklarjätten: Inför bindande bud – stoppa bluffbuden
Mest läst i kategorin
Budgivningen i Sverige är i stort sett oreglerad. Ett bud är inte bindande förrän kontraktet är påskrivet.
Fejkade bud, budgivare som plötsligt drar sig ur och dolda bud skapar onödig osäkerhet, menar Fastighetsbyrån.
“Vi vet att relativt många misstänker att det förekommer fejkade bud, är oroliga för att bud ska dras tillbaka, att dolda bud skapar irritation bland budgivare och att budgivningsprocessen ibland bli onödigt stressig och hetsig”, säger Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån, till Dagens PS.
Vill du läsa mer? Prenumerera på vårt nyhetsbrev.
Sticker ut i Norden
I Norge och Danmark fungerar systemet annorlunda. I Norge kan en säljare ange ett utgångsbud med en tidsfrist. Om en spekulant accepterar budet inom tidsfristen blir det bindande. På så vis slipper både köpare och säljare osäkerheten som kan prägla den svenska marknaden.
“Sverige sticker ut i Norden genom att ha oreglerade budgivningar. Det leder till en rad problem och skapar en onödig osäkerhet för såväl budgivare, säljare och mäklare”, skriver Engström i en debattartikel i DI.
Senaste nytt
Köpare och mäklare vill se förändring
Fastighetsbyrån har undersökt hur både köpare och mäklare ser på frågan – och stödet för förändring är stort.
En Sifo-undersökning visar att 44 procent av svenskarna skulle känna sig tryggare vid en bostadsförsäljning om buden var bindande. Bland köpare är siffran något lägre, 33 procent.
Samtidigt uppgav 18 procent att de någon gång har misstänkt fejkade bud – bud som från personer som inte avser att köpa bostaden utan endast vill trissa upp priset.
Även mäklarna själva är för en förändring. Fastighetsbyråns egen undersökning visar att sju av tio mäklare ser fördelar med ett system där bud blir bindande.
Skapar osäkerhet
Frågan om bindande bud är inte ny.
2019 undersökte Villaägarnas Riksförbund vad Sveriges småhusägare tycker om saken. Då var resultatet tydligt: 3 av 5 ville att man även i fortsättningen skulle kunna dra sig ur en budgivning utan konsekvenser.
“En nackdel med bindande bud är att folk kanske inte skulle våga lämna bud i samma utsträckning. Är man intresserad av flera hus samtidigt kanske man inte vågar lämna bud på mer än ett av dem, i stället för att riskera att tvingas köpa två hus. Frågan är vad som skulle hända med bostadspriserna då”, sa Ulf Stenberg, chefsjurist på Villaägarnas riksförbund, till SvD.
Men enligt Engström är fördelarna flera.
“Det finns utmaningar med alla upplägg och det finns också olika varianter av bindande bud. En förändring som innebär att man är bunden till sitt bud skulle vara en stor omställning och potentiellt kunna påverka benägenheten att lägga bud i en kortare övergångsperiod”, säger Engström till PS. Han fortsätter:
“Dock tror vi att fördelarna är flera och att det skulle leda till en bättre fungerande marknad i längden. Bostadsaffärer styrs av behov och livsförändringar och vi ser inte att bindande bud är en stoppkloss i våra nordiska grannländer”.
Regeringen uppmanas agera
Fastighetsbyrån vill nu sätta press på regeringen att agera och tillsätta en utredning.
“Vi rekommenderar att man tittar på fördelar och eventuella nackdelar med uppläggen i våra nordiska grannländer. Framförallt ser vi att den norska varianten är intressant att ha som utgångspunkt och skulle bland annat ta bort misstankar om bulvaner och oseriösa bud”, skriver Engström i DI. Han tillägger:
“Bindande bud skulle innebära en stor förändring för både konsumenter och mäklare och kräver lagändringar, men det finns tydliga fördelar då det skulle skapa en tryggare och säkrare bostadsmarknad för alla”.
Läs också:
Bomarknaden: Nu börjar vi buda som vanligt. Dagens PS
Värdefulla tips om du ska sälja din bostad. News55
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra bolån.