Han var både kändismäklare och influencer innan han dömdes för bedrägeri. Nu visar det sig att han redan 2020 erbjöd hjälp med olagliga bolån.
Mäklarens hemlighet: Erbjöd fusk med bolån
Mest läst i kategorin
Vi har sett det förut.
Redan 2015 avslöjade Aftonbladet hur flera mäklare bland annat använde fejkade budgivningar och budgivare för att sätta igång försäljning och trissa upp priset.
I början av året anklagades flera mäklare i Sundsvall för alltifrån fusk till nonchalans och diskriminering.
En annan mäklare från Bjurfors ljög både vitt och brett och sålde två bostäder med falska intyg.
En stjärna på glid
Den här gången handlar det om Adam Farhoumand.
Efter sin examen blev han snabbt en av Sveriges mest framgångsrika mäklare, med kändisar på kundlistan och bostadsaffärer i mångmiljonklassen. Men bakom den glamorösa fasaden dolde sig något helt annat.
I en ny granskning avslöjar SVT:s Uppdrag granskning hur Farhoumand redan 2020 erbjöd sina kunder möjligheten att fuska till sig miljonlån.
Med dold kamera dokumenterade journalisterna hur Farhoumand under en visning förklarade ett upplägg där kunderna kunde få tillgång till högre bolån än de egentligen hade rätt till.
“Vi byter bank”, sa han till journalisterna och beskrev detaljerat hur han och hans kumpan samarbetade med en bankanställd för att manipulera kreditupplysningar.
Senaste nytt
Ett spel med miljoner
“Vi säger att du har en god inkomst och att din lön kommer till Handelsbanken. De litar på oss”, sa toppmäklaren enligt Expressen.
Med hjälp av upplägget kunde kunderna kringgå vanliga säkerhetskrav och få tillgång till enorma bolån. Fusket konkurrerar i sin tur ut andra bostadsköpare genom att trissa upp priserna på marknaden.
Ekobrottsmyndigheten gjorde ett tillslag mot Farhoumands mäklarfirma redan 2023, där man fann bevis för penningtvätt och bokföringsbrott. I år dömdes Farhoumand och hans medhjälpare till fängelse och förbjöds från att bedriva näringsverksamhet.
SEB avböjer intervju
Farhoumand påstår att en anställd på SEB var delaktig i upplägget. SEB har i sin tur avböjt att ställa upp på intervju.
I ett skriftligt uttalande förklarar de dock att de ser mycket allvarligt på anklagelserna och att sådana handlingar strider mot deras regler.
“Om en anställd på SEB medvetet bistår en bedragare bryter den anställde mot både lagen och interna föreskrifter”, skriver banken.
Farhoumand själv har inte velat kommentera händelsen och har undvikit media sedan domen föll.
Läs också:
Toppmäklaren utsatt för hot innan rättegång. Dagens PS
Bank erkänner skuld – ska betala 30 miljarder för penningtvätt. Dagens PS
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra Sveriges billigaste bolån.