Dagens PS

Majoriteten jobbar inte längre ihop till sin pension

Kopplingen mellan pension och arbete är på väg att överges
Kopplingen mellan pension och arbete är på väg att överges. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 07 dec. 2022Publicerad: 07 dec. 2022

Sveriges pensionssystem håller på att falla sönder, sönderfallet kan kopplas till politiska beslut som fattats de senaste två åren.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ole Settergren, analyschef på Pensionsmyndigheten, menar att kopplingen mellan pension och arbete är på väg att överges, det skriver Tidningen Näringslivet.

Hälften av pensionärerna får garantipension

Inkomstpensionstillägget infördes hösten 2021. Garantipensionen höjdes med 200 kronor 2020 och igen med 1 000 kronor i år. När garantipensionen höjdes i år ökade antalet garantipensionärer från 665 000 till över en miljon.

Därmed har hälften av dagens pensionären inte pensionssystemets koppling mellan pension och arbete utan får garantipension från staten.

Fler än hälften nästa år

“Varför har vi ett stort inkomstgrundat system, som räknar varje intjänad krona för individen, när det inte är det som avgör vad pensionen blir ens för en majoritet av pensionärer? Grundbudskapet, att den allmänna pensionen är så stor som du har betalat in avgifter för, är inte längre sant”, säger Ole Settergren till TN.

Garantipensionen indexeras efter konsumentprisindex varför den höga inflationen i år gör att fler än hälften av ålderspensionärerna kommer få garantipension nästa år.

Kopplingarna har försvagats

Respektavståndet, skillnaden mellan dem som har arbetat hela livet och dem som inte har arbetat alls, och livsinkomstprincipen, att förhållandet mellan inkomst och pension ska vara rakt, är pensionssystemets grundprinciper.

ANNONS

Efter höjningarna av garantipensionen och införandet av inkomstpensionstillägget har de kopplingarna försvagats.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Experten: Grundskyddet i pension – “ett lapptäcke”

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]