Den allmänna pensionen har nu nått historiskt låga nivåer. Samtidigt är det fler personer i dag som går i pension före, eller vid 65 års ålder – jämfört med för 20 år sedan.
Magplask för den allmänna pensionen: "Inget att fira"
Mest läst i kategorin
I Folksams nya rapport för 2024 konstateras att den allmänna pensionen har sjunkit till i genomsnitt 44 procent av slutlönen – en ny bottennotering.
Siffrorna ligger långt under det angivna målet på 60 procent.
Likaså har även den totala pensionen har minskat och ligger nu i genomsnitt på 70 procent av slutlönen, vilket också är en ny bottennotering.
ANNONS
“Inte som man tänkt”
Andelen pensionärer med tjänstepension har dessutom sjunkit från 93 procent 2014 till 89 procent 2022.
Något som inneburit att den genomsnittliga tjänstepensionen som andel av slutlönen sjunkit från 23 procent till 22 procent.
“Det finns tyvärr inte särskilt mycket att fira nu när vårt allmänna pensionssystem i år fyller 30 år”, säger Håkan Svärdman, pensionsexpert på Folksam.
“Nuvarande pensionssystem fungerar inte som det var tänkt och det är dagens och kommande pensionärer som får ta konsekvenserna i form av en sämre ekonomisk trygghet”, tillägger han.
Behövs åtgärder i pensionen
Riksdagens höjning av riktåldern har bidragit till att den genomsnittliga allmänna pensionen når ungefär 50 procent av slutlönen.
Men trots detta behövs ytterligare åtgärder för att uppnå det satta målet på 60 procent.
Folksam föreslår nu åtgärder för att vända utveckligen och öka de allmänna pensionerna med 30 000 kronor per år.
“Det finns sätt som skulle höja den allmänna pensionen med ungefär 30 000 kronor per år, vilket Folksam också redovisat för exemeplvis ledamöterna i pensionsgruppen”, säger Svärdman.
En höjning av både intjänade och framtida pensionsrätter, gas som fördelar överskottet i inkomstpensionssystemet och en moderniserad garantipension tror de kan styra skutan i rätt riktning.
“Nu är det upp till våra politiker att skyndsamt vidta åtgärder som stärker arbetets betydelse för pensionen och gör pensionssystemet rättvist och robust igen”, fortsätter Svärdman.
Pension betydligt senare
Enligt Folksams rapport krävs att åldersgränserna höjs med ytterligare 3 år.
Vilket skulle innebära en pensionsålder på minst 71 år för alla födda mellan 1968 och 1982 och ännu
högre för personer födda efter 1982.
Detta för att nå målet på minst 60 procent av slutlönen för den allmänna pensionen.
Läs även: Få upp till 12 000 kronor mer i pension – per månad. Dagens PS
Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor.
Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor.