Att bli äldre kan ha sina fördelar. Bland annat kan det innebära ett gäng skattemässiga förmåner. Här är allt du behöver veta om att passera den magiska åldersgränsen.
Magiska gränsen: Då får du lägre skatt på pension och lön
Mest läst i kategorin
Det år du fyller 67 händer det grejer.
Du får ett förhöjt grundavdrag som ger lägre skatt på både arbetsinkomst och pension. För en genomsnittlig pensionär eller arbetstagare innebär det cirka 10 procentenheter lägre skatt jämfört med yngre personer.
Om du fortsätter jobba efter 67 får du också ett förstärkt jobbskatteavdrag vilket ger lägre skatt på lön. Har du en årsinkomst på upp till 342 000 kronor blir skatten särskilt låg. På den nivån betalar du bara 8 procent i inkomstskatt, förutsatt att det endast gäller arbetsinkomst och inte kombineras med pension. Det är en betydande lättnad jämfört med tidigare år, rapporterar News55.
Vinst att jobba efter 67
Om du orkar och vill fortsätta arbeta efter 67 finns det flera ekonomiska fördelar.
- Fortsatta pensionsinbetalningar: Även efter 67 fortsätter pengar att betalas in till din allmänna pension. Väntar du dessutom med att ta ut pensionen får du ett högre belopp utbetalt varje månad när du väl börjar ta ut den.
- Du blir billigare att anställa: Arbetsgivare betalar endast 10,21 procent i arbetsgivaravgift istället för de vanliga 31,42 procent.
“En till fördel är att lön oftast ger dig en högre inkomst än pension. Några år till med lön, för den som har möjlighet och vill, ger mer pengar i plånboken”, skriver pensionsexperten Monica Zettervall i ett blogginlägg.
Läs också: Vänta med att arbeta – få bättre pension. News55
Så räknar du ut din skatt
Om du vill vara säker på hur mycket skatt du ska betala som 67-åring, kan du använda Skatteverkets verktyg för skatteberäkning.
För att undvika att betala för mycket eller för lite i skatt har Pensionsmyndigheten även en lathund som du kan följa.
Läs också: Surt betyg för svensk pension: Fortsatt sämst. Dagens PS
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.