Är det en ny bostad som hägrar vid horisonten? Då vet du väl redan det mesta om den fruktade kontantinsatsen. Men vet du exakt hur länge du behöver spara?
Lista: Så länge behöver du spara till kontantinsatsen
Mest läst i kategorin
Kravet på kontantinsats kan vara en rejäl tröskel, inte minst för förstagångsköpare, och alla vet vi att det kan ta tid att spara ihop pengarna som behövs.
Men hur lång tid det faktiskt tar, det skiljer sig åt rätt rejält beroende på var i landet du bor.
Listan
Hypoteket har sammanställt en lista över Sveriges 20 största kommuner.
Sammanställningen visar att om du vill köpa en etta på 30 kvadrat i Stockholm behöver du en kontantinsats på 429 381 kronor. Då behöver du spara 3 578 kronor varje månad i 10 år.
Vänder vi blicken mot Eskilstuna ligger kontantinsatsen på 93 231 kronor. Då behöver du “bara” spara 777 kronor i 10 år.
I Göteborg behöver du spara 2 165 kronor i 10 år och i Malmö 1 389 kronor.
“Vår uträkning visar att ett regelbundet sparande nästan är en förutsättning för förstagångsköpare som vill in på bostadsmarknaden. Det finns dock många som saknar den ekonomiska möjligheten att spara, både bland föräldrar och unga.
Att som ung komma in på bostadsmarknaden i Sveriges största kommuner idag underlättas av hur förutseende dina föräldrar varit, hur många syskon ni är och vilka ekonomiska möjligheter föräldrarna har, det är ganska illa”, säger Hypotekets boendeekonom Claudia Wörmann.
Senaste nytt
Så sparar du bäst
Vill du snabba på sparandet finns det vissa knep att ta till. Här kommer Danske Banks bästa sparknep:
1. Sätt upp ett månadssparande:
Det första och kanske viktigaste steget är att räkna ut hur mycket du behöver spara varje månad för att sedan ordna en automatisk överföring på ett visst datum. Då sköter sparandet sig självt.
2. Investera mera:
Om du har en tidshorisont på åtminstone 5 år kan du med fördel placera pengarna i fonder eller aktier. Då växer pengarna automatiskt.
Har du en kortare tidshorisont är det dock klokare att spara på ett sparkonto med insättningsgaranti.
3. Kolla utgifterna:
Kan du byta mobilabonnemang, någon prenumeration eller en försäkring till ett billigare alternativ? Kan du skippa utelunchen och take away-kaffet? Behöver du verkligen både Netflix och Cmore?
Ofta finns det en hel del pengar att spara, så länge man vet vart man ska titta.
Läs också:
Sex obekväma frågor att ställa på visningen. Dagens PS
Alla gynnas inte av en varmare bostadsmarknad. Dagens PS
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra bolån.