Det är svårt att sia – särskilt om framtiden. LinkedIn har dock gett det ett försök. Resultatet? Över hälften av våra yrkeskompetenser kommer ha förändrats om fem år.
LinkedIn: Så ser jobben ut 2030
Mest läst i kategorin
Några flygande bilar och människohatande robotar blir det inte. Det sistnämnda är dock nära nog. Det ska nämligen, kanske föga förvånande, handla om AI.
Enligt en undersökning från LinkedIn kommer 70 procent av de färdigheter vi idag använder i våra jobb vara föråldrade eller förändrade till 2030 – mycket tack vare – eller på grund av – AI.
Rasande fart
Enligt en rapport från Arbetsförmedlingen kommer 21 procent av dagens arbetade timmar i Sverige automatiseras fram till 2030. Detta kommer, tillsammans med ett antal samhällstrender, leda till 1,3 miljoner nya jobb, tror man.
Denna snabba utveckling av AI och annan avancerad teknik sätter press på företag och anställda att tänka om och tänka nytt.
Förändringen sker just nu snabbare än någonsin och enligt Lisa Gunnarsson, Nordenchef på LinkedIn, är det av yttersta vikt att vi hänger med i utvecklingen.
”Arbetsmarknaden genomgår omfattande förändringar och AI är en av huvudfaktorerna till transformationen. Det vore tjänstefel att inte anpassa sin strategi inom kompetensförsörjning”, säger hon i ett pressmeddelande.
Senaste nytt
Kommer öka
Över 10 procent av alla anställda idag har yrkesroller som i princip inte existerade vid millennieskiftet. AI-ingenjörer, hållbarhetschefer och sociala medieansvariga är några av titlarna som kommit fram i kölvattnet av den tekniska utvecklingen.
Samtidigt har arbetsuppgifter där ”chef för AI” ingår, tredubblats globalt på fem år.
Men om du tycker att utvecklingen gått snabbt hittills, får du nog spänna fast säkerhetsbältet. 7 av 10 företagsledare världen över tror nämligen att förändringstakten kommer fortsätta öka.
Inte där än
Trots att majoriteten av alla chefer tror att AI kommer vara en allt större del av arbetslivet i framtiden, visar en annan undersökning från Svenskt Kvalitetsindex att mer än varannan chef inte har en tydlig strategi för hur AI ska användas inom deras organisation.
Om dessa chefer vill fortsätta vara konkurrenskraftiga på arbetsmarknaden om fem år, är det dock dags att sätta fart.
“Det gäller att hänga med och vara anpassningsbar om man vill säkra sin framtid som företag. Strategisk kompetensförsörjning, inkrementella kompetensutvecklingsinsatser under hela arbetslivet och en öppen inställning till förändring är nyckeln. Cheferna kommer behöva vara modiga, tydliga och prioritera rätt”, säger Gunnarsson.
Läs också:
LinkedIn avslöjar: Nu tar mjuka chefer täten. Dagens PS
Rekryteraren: Linkedin viktigare än ditt cv. Dagens PS
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.