En majoritet av riksdagens partier har röstat emot regeringens förslag om vilka tillstånd som ska krävas för Attefallshus. Det gör det lättare för den som vill bygga – men nu reagerar kommunerna.
Lättare med Attefallshus – kritik från kommuner
Mest läst i kategorin
Det pågår en konflikt om Attefallshus och bygglov i riksdagen. Förra året presenterades en utredning kring bygglov där utredningen föreslår att komplementbostadshus ska bli bygglovspliktiga i stället för att som i dag vara belagda med en bygglovsanmälan, skriver lokaltidningen Mitti Huddinge.
Men i förra veckan klubbade en majoritet i riksdagen; M, KD, C och SD, igenom ett beslut om att det inte ens ska behövas en bygglovsanmälan för komplementbostadshus. Alltså ett beslut i motsatt riktning mot det föreslagna. Det kan bli avgörande för hur bostadsområden växer fram i omvandlingsområden.
Attefallshus ger expansivt byggande
Reglerna för Attefallshus ger villaägare möjlighet att knoppa av en del av sitt hus för att skapa en separat lägenhet utan att ansöka om bygglov.
Men det har använts som juridiskt kryphål av byggherrar. På det här sättet kan byggbolag bygga ett parhus och sedan dela upp det i två lägenheter, samt bygga ett litet hus på tomten.
I praktiken blir konsekvensen att man kan bygga tre hus utan bygglov, menar en del kritiker.
Effektivt markutnyttjande, menar byggherrarna. Svårplanerat, menar kommunerna. Framför allt blir det svårt att veta hur många skol- och förskoleplatser som behövs.
Stockholmsförorten Huddinge är en av de kommuner som ser problem med de regler som röstats igenom.
”Jag tror att vi kommer att få se ännu fler uppköp av tomter i omvandlingsområden. De blir betydligt mer förtätade än vad som är tänkt och det kan ställa till problem i planeringen av skolor och infrastruktur för kommunen”, säger riksdagspolitikern Malin Danielsson (L), till Mitti Huddinge.
Läs också:
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra bolån.