Det har slarvats ute i landet. Statsbidraget, som delades ut för att stärka skolornas tillgång till läromedel, användes aldrig av många av de kommuner och friskolor som tog emot pengarna.
Läroboksmissen: En kvarts miljard försvann
Mest läst i kategorin
Detta ledde till att svenska skolelever gick miste om läroböcker för över 36 miljoner kronor förra året.
Totalt betalade staten ut 533 miljoner kronor under 2023 för att skolorna skulle kunna köpa fler och bättre läroböcker, men Läromedelsföretagen rapporterar att beställningar motsvarande 260 miljoner kronor saknas.
Skolverket har inlett granskningar och kräver nu återbetalning från flera kommuner och skolföretag, rapporterar SVT.
Skolverket granskar
Enligt Läromedelsföretagen, som står för 90 procent av läromedelsförsäljningen i Sverige, blev det snabbt tydligt att en stor del av statsbidragen inte användes som avsett.
Skolverket påbörjade tidigare i år en granskning för att förstå vad som gått fel.
“Om pengarna inte använts på rätt sätt blir huvudmännen återbetalningsskyldiga”, sa Peter Eide-Jensen, enhetschef på Skolverket, till Vi Lärare.
Och nu är det alltså precis det som har skett. 17 kommuner och skolföretag krävs nu på återbetalning – och fler kan det bli.
Senaste nytt
En kvarts miljard på vift
Summorna varierar, men i vissa fall handlar det om betydande belopp.
Till exempel ska Göteborgs kommun betala tillbaka över 7 miljoner kronor och Malmö kommun över 9 miljoner kronor. Internationella Engelska Skolan i Sverige ska i sin tur betala tillbaka över 4 miljoner, medan Nacka ska betala 1,6 miljoner.
Totalt rör det sig alltså om drygt en kvarts miljard som nu ska återbetalas till staten.
“Inget fusk”
Enligt Skolverket kan en del av problemet ha varit den korta inköpsperioden, vilket gjorde det svårt för huvudmännen att hinna med att göra beställningar. Dessutom var det komplicerat att beräkna hur mycket man tidigare lagt på läromedel – något som utgjorde grunden för bidragsbeloppen.
Det finns också indikationer på att vissa kommuner och friskolor helt missade att söka bidraget. Exempelvis hade Stockholms stad rätt att söka cirka 44 miljoner kronor men sökte endast 5,5 miljoner.
“Hittills ser vi inga indikationer på medvetet fusk”, säger avdelningschef Jonas Krantz till SVT. Han tillägger:
“Det baserar vi dels på de kontroller som genomförts, dels på bidragets konstruktion och slutligen på mottagarna”.
Skolverket kommer nu fortsätta utreda var de uteblivna pengarna har tagit vägen och förutspår att upp till 150 miljoner kronor kan komma att krävas tillbaka.
Läs också:
Mathems ledning kräver ny miljard från ägarna. Dagens PS
Trots skuldberget: Privatekonomi inte prio för Skolverket. Dagens PS
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.