Storbritannien står inför en produktivitetskris av historiska mått. Landet är i det sämsta skicket sedan andra världskriget, säger finansministern.
Larmet: Britternas produktivitet på 1800-talsnivå
Mest läst i kategorin
De har Europas olyckligaste tonåringar, väldigt starka åsikter om öl – och en alarmerande låg produktivitet.
Storbritanniens ekonomi förlorade över 257 miljarder pund i potentiell produktion förra året på grund av omotiverade arbetare, visar en undersökning från Gallup.
Och det blir inte bättre.
Lägsta sedan 1850
En ny rapport från Institute for Fiscal Studies (IFS) och Citi avslöjar att landets produktivitet ligger på den lägsta tillväxtnivån sedan 1850-talet.
Krisen har pågått sedan finanskrisen 2008 och sedan förvärrats av bland annat pandemin och kriget i Ukraina.
Allt detta har nu lett till att BNP har halkat efter med 6,1 procent jämfört med nivåerna innan pandemin, rapporterar Fortune. Detta innebär att britterna nu ligger långt under genomsnittet i både Europa och USA.
Även i Sverige har produktiviteten efter finanskrisen utvecklats långsammare än tidigare. Men internationellt sett har den ändå varit hög.
Här har produktiviteten bland annat drivits på av förbättringar inom befintliga företag – något som enligt Labour-regeringen varit otillräckligt i Storbritannien.
Men även här i Sverige står vi inför utmaningar.
Läs också: Krisen här – inte ens en babyboom kan rädda Europa. Dagens PS
Senaste nytt
Produktivitet på nedgång?
Under de senaste tio åren har Sveriges produktivitetstillväxt sjunkit från 6 procent till omkring 1 procent, enligt experter från Svenskt Näringsliv och Industriarbetsgivarna.
Orsakerna är bland annat bristande investeringar i forskning och infrastruktur, samt en minskande konkurrenskraft till följd av en avtagande globalisering.
Enligt chefsekonom Kerstin Hallsten krävs strukturella reformer för att Sverige ska kunna återta sin position i OECD välståndsliga, där vi nu har halkat ner från fjärde till tolfte plats.
Trots detta har Sverige klarat sig relativt bra jämfört med andra i Europa – inte minst Storbritannien.
Labour måste agera
Labour-regeringen står nu inför en gigantisk utmaning.
Inför budgeten som ska presenteras den 30 oktober förbereder sig finansminister Rachel Reeves på att lägga fram åtgärder som ska fokusera på hållbar tillväxt.
Regeringen har tidigare kritiserat de konservativas politik och skyller, som tidigare nämnt, på otillräckliga investeringar i näringslivet, vilket i sin tur lett till att brittiska hushåll idag är fattigare än många andra europeiska hushåll.
“Landet vi ärvde är i ett av de sämsta skicket sedan andra världskriget”, har Reeves tidigare sagt.
Många experter menar att det inte finns någon snabb och enkel lösning på produktivitetskrisen. Men Labour hoppas nu på att långsiktiga satsningar på utbildning, hälsa och arbetsmöjligheter ska vända trenden.
Läs också:
Storbritannien stänger sista kolkraftverket: “Slutet på en era”. Dagens PS
Brittiska pundet gör oväntad succé – snart på Brexit-nivån. Dagens PS
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.