Dagens PS

Lämnar London för lyx i Milano

Nu lämnar allt fler London för bostad i Milano
Stiger mot höjderna. Det gäller både fastigheterna i Milano och priserna för att bo i dem. Allt fler med ordnad ekonomi London för livet i Milano. (Foto: Luca Bruno/AP-TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 29 dec. 2024Publicerad: 29 dec. 2024

Förr var det norrmän och svenskar med ordnad ekonomi som flyttade till London. Nu är det dags för dem att planera flytten därifrån.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Rubrikerna var länge frekventa om personer stadda vid kassa som flyttade från våra nordiska länder till platser som Schweiz, Italien och Storbritannien, med hänvisning till ett lägre skattetryck.

Nu håller bilden på att ändra sig när denna grupp av människor med ordnad ekonomi lämnar London för destinationer söderut.

Stiger markant jämfört med London

Det har dessutom lett till att hyror och fastighetspriser stiger markant i de övre prisklasserna, rapporterar norska Finansavisen.

Antalet ingångna hyresavtal i vad som definieras som ”den övre prisklassen” har ökat med 30 procent i Milano det senaste året. Under samma period har försäljningspriserna i samma segment stigit med 10 procent.

Bakgrunden är en omstrukturering av det brittiska skattesystemet. Hittills har det varit möjligt för utlänningar i de övre inkomstskikten att bo i London, utan att betala särskilt mycket i personlig skatt på det de tjänar utanför Storbritannien, men nu förändras det.

ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
PS Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

21 dec. 2024

Norsk cypriot till Italien?

En av dem Finansavisen nämner som aktuell för att lämna London är miljardären John Fredriksen, norrman som blev cypriotisk medborgare 2006.

Enligt Finansavisen överväger han en flytt till Schweiz, Dubai, Monaco, Grekland, Cypern eller Italien.

ANNONS

Fler andra norrmän i London uppges överväga en ny bostadsort med mer angenäm skattenivå, innan britterna inför sina aviserade förändringar i skattesystemet.

Det är framför allt till Italien flyttlassen nu går för dem i de övre inkomstnivåerna, som överväger en flytt.

Sedan Storbritanniens finansminister Rachel Reeves förklarade att man ska höja skatterna för utlänningar i mars 2025, har fastighetsmäklare i Rom och Milano fått mycket att göra.

”Intresset exploderar”

Diletta Giorgola Spinola, fastighetsmäklare hos Sotheby´s International Realty Italy, förklarar att det skett ”en explosion” när det gäller intresset.

Förfrågningarna från personer bosatta i London har fördubblats – och det slår igenom direkt på priserna.

”Vi är lite förvånade över hur många internationella köpare som planerar att flytta från London till Milano”, säger Spinola.

Det är hon som kommer med uppgifterna om 30 procents tillväxt i hyresavtal och 10 procent i prisökning.

En annan mäklare säger till The Telegraph att hyresnivåerna stigit 6-14 procent på ett år, när det gäller fastigheter som hyrs ut för mellan 15 000 och 30 000 euro i månaden.

ANNONS

Brain drain: Italiens unga flyr landet. Dagens PS

Resor till London – dyrare med turistskatt. Dagens PS

Skippade miljonpension för bättre liv i Italien. News55

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
Jämför billigaste bolån

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra Sveriges billigaste bolån.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Edvard Lundkvist och Emma Fällman
Spela klippet

Så kan Trump-tullarna påverka dig

Donald Trumps föreslagna handelstullar har fått en av världens mest framstående ekonomer att dra paralleller till den stora depressionen. Simon Johnson, Nobelpristagare och professor vid MIT, menar att tullarna kan trigga en farlig nedåtgående spiral. USA:s tidigare president Donald Trump föreslår nu omfattande tullar på kinesiska varor, upp till 60 procent. För resten av världen […]