Dagens PS

Lägsta pensionsåldern höjs till 64 år

Partierna är överens om att höja pensionsåldern till 64 år
Partierna är överens om att höja pensionsåldern till 64 år
Finwire
Finwire
Uppdaterad: 14 dec. 2017Publicerad: 14 dec. 2017

Blocköverskridande överenskommelse tvingar dig att jobba längre.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En blocköverskridande överenskommelse är nu på plats gällande det svenska pensionssystemet, något som ska säkra långsiktigt höjda, hållbara och trygga pensioner.

Det uppger regeringen i ett pressmeddelande på torsdagen.

Pensionsgruppen är bland annat överens om ett reformerat och förstärkt grundskydd, som består av garantipensionen, bostadstillägget och äldreförsörjningsstödet. Här ska ett utredningsförslag presenteras i februari 2018.

Omdebatterade premiepensionssystemet ska göras om. Det innebär att staten tar ett större ansvar för att få fort oseriösa aktörer och antalet fonder ska minskas ned avsevärt jämfört med idag.

En tredje förändring blir att den lägsta åldern när det går att ta ut allmän pension höjs successivt i tre steg. Den första höjningen blir 2020 då åldern höjs från 61 till 62 år. År 2026 sker en höjning från 63 till 64 år. Även rätten att stanna kvar på arbetsmarknaden, den så kallade LAS-åldern, samt åldern för att ta ut garantipension höjs.

Bland förändringspunkterna märks också bland annat åtgärder för mer jämställda pensioner, moderniserade placeringsregler för AP-fonderna och en översyn av avdragsreglerna för tjänstepension.

Stefan Linnér
[email protected]
Nyhetsbyrån Finwire

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Finwire
Finwire

Nyheter producerade i samarbete med Finwire

Finwire
Finwire

Nyheter producerade i samarbete med Finwire

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Energikris
Spela klippet

Europas energikris: Höga priser och tveksamma lösningar

Energikrisen i Europa visar på utmaningar med den gröna omställningen. Många länder är beroende av naturgas, särskilt på vintern när energibehovet är större – och Europas energikris smittar även Sverige. En kombination av en omställning till väderberoende energiproduktion och kalla vinterdagar har gett rekordpriser på el i Tyskland – och södra Sverige dras med i krisen. […]